Kohtla-Järve linnapeaks võib saada Viktor Andrejev

Erik Gamzejev
Copy
See pilt Viktor Andrejevist on tehtud Virumaa kolledžis mõned aastad tagasi, mil ta seda õppeasutust juhtis.
See pilt Viktor Andrejevist on tehtud Virumaa kolledžis mõned aastad tagasi, mil ta seda õppeasutust juhtis. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve uueks linnapeaks võib saada veteranpoliitik Viktor Andrejev, kes on viimased kuusteist aastat olnud seotud Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledžiga.

Kohtla-Järvel on võimule tulemas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Reformierakonna ning valimisliitude Restart Kohtla-Järve ja Progress nelikliit, kel on üheskoos volikogus aastakümneid linna valitsenud Keskerakonna üle ühekohaline enamus.

Viktor Andrejev on poliitikast eemal olnud rohkem kui 15 aastat.
Viktor Andrejev on poliitikast eemal olnud rohkem kui 15 aastat. Foto: Мatti Kämärä / Põhjarannik

Viktor Andrejev oli Eesti ülemnõukogu asespiiker, kes ei hääletanud taasiseseisvumise poolt

21. novembril 1948. aastal Valgas sündinud Viktor Andrejev oli aastatel 1990-1992 Eesti ülemnõukogu juhataja Ülo Nugise asetäitja. 

Andrejev kuulus nende saadikute hulka, kes ei hääletanud 20. augustil 1991. aastal Eesti taasiseseisvumise poolt. 

2008. aastal Põhjarannikule antud intervjuus meenutas ta, et sel ajal, kui Moskvas puhkes putš, oli ta puhkusel oma suvilas Peipsi ääres ja kolas suure seenesõbrana mööda metsi. 

"Siis korraga sai mind Nugis [tollane ülemnõukogu spiiker Ülo Nugis] telefoni teel kätte ja ütles, et sõida kohale, meil tuleb erakorraline istung. Mina ei teadnud tol hetkel metsas olles Moskvas toimunud riigipöördekatsest tuhkagi," meenutas ta. "Toompeale jõudes ei olnud ma selliseks vastutusrikkaks hääletuseks absoluutselt valmis. Seepärast jätsingi hääletamata. Teadlasena olin harjunud enne tähtsate otsuste langetamist asja endale selgeks tegema."

Andrejev väitis, et oleks tal olnud pisutki rohkem aega mõelda, hääletanuks ta loomulikult Eesti iseseisvumise poolt. "Ma tean, et sellepärast ei tasu mul kunagi oodata presidendilt ordenit, aga ma suhtun sellesse rahulikult," sõnas ta.

Viktor Andrejev on lõpetanud Tallinna Polütehnilise Instituudi mäeinsenerina. Ta on muuhulgas juhtinud Skotšinski nimelise mäeinstituudi Eesti filiaali, olnud Tallinna abilinnapea, riigikogu liige ja Eestimaa Ühendatud Rahvapartei esimees ja  keskkonnaminister Villu Reiljani nõunik. Aastatel 2005-2019 oli ta Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledži direktor. 

2008. aastal pälvis ta kolledži arendamise eest Ida-Virumaa aasta tegija tiitli.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles