Kohtla-Järvel peeti noorte pianistide XXIII etüüdirallit

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Viimased proovid enne võistlust. Pildil on Kohtla-Järve kunstide kooli õpilane Markus Grinfeld.
Viimased proovid enne võistlust. Pildil on Kohtla-Järve kunstide kooli õpilane Markus Grinfeld. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve kunstide koolis peetud Virumaa noorte pianistide traditsioonilisel võistlusel osalesid tänavu viie muusikakooli esindajad. Enamik peaauhindu läks Ahtme kunstide kooli õpilastele.

Noorte pianistide konkurssi kutsutakse etüüdiralliks, kuna etüüde tuleb esitada väga kiiresti. Nõnda saavad noored muusikud eelkõige oma esitustehnikat ja virtuoossust näidata.

Võitjad

3. klass: Leila Jalonen ja Adriel Ponomarjov (Ahtme kunstide kool)

4. klass: Karl Erik Valter (Rakvere muusikakool) ning Gaabriel Zachar Ponomarjov ja Darja Gusseva (Ahtme kunstide kool)

6. klass: Milana Matrossova (Ahtme kunstide kool)

7. klass: Daniel Kabantšuk (Ahtme kunstide kool)

8. klass: Annika Aruvainu (Rakvere muusikakool)

XXIII etüüdirallile kogunes 39 noort muusikut ja 19 õpetajat. Huvilisi oli küll rohkem, kuid pineva koroonaolukorra ja haiguste tõttu ei saanud mõned õpilased kohale tulla. Esimest korda polnud etüüdirallil ka publikut: esinejaid kuulasid vaid õpetajad ja osalejad ise, sest viiruse kiire leviku tõttu olid korraldajad soovitanud vanematel kohale mitte tulla.

"Me polnud sugugi kindlad, kas meie üritus saabki üldse teoks," sõnas Kohtla-Järve kunstide kooli direktor Anne Mihklep. "Pidime meie renoveeritud saalis kokku saama juba eelmisel aastal, ent pandeemia segas vahele. Kuid me ei taha häid traditsioone katkestada, seepärast koostasime ja saatsime septembri alguses koolidele iga vanuserühma jaoks uued ülesanded."

Noored muusikud näitasid väga kõrget taset ning asjatundlikul žüriil, kuhu kuulusid Irena Svetlanova Toila muusika- ja kunstikoolist ning Tatjana Gontšarova ja Irina Vorobjova Narva muusikakoolist, oli raske parimatest parimaid välja valida. Seetõttu said mõnes vanuserühmas ühesuguse auhinna kaks-kolm võistlejat.

Anne Mihklepa sõnul jagus tänu kultuurkapitali ja Kohtla-Järve linnavalitsuse toetusele ning kaunid medalid valmis teinud kunstnikule Aarne Hannile auhindu kõigile: iga võistleja sai diplomi ja mälestusmeene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles