Utria dessandi mälestusretkel osales välisvõistkondi rohkem kui Eesti omi

Ago Gaškov
Copy
Foto: Postimees

Utria dessandi tänavuse mälestusretke, mis startis neljapäeva õhtul Pagari mõisa juurest, võitis kaitseliidu Tallinna maleva Kalevi malevkond.

Lõpuspurdiks tuli taas kord "vallutada" Grenaderimägi. Tänavu jõudis starti 18 võistkonda, nende seas 10 välismaist: belglased, soomlased, tšehhid, leedulased, lätlased ja prantslased. Leedulaste 1. võistkond osutus parimaks välisvõistkonnaks. Nad saavutasid 4. koha. Belglaste neljast võistkonnast katkestas kaks.

Leitnant Aare Kabel kaitseliidu Järva malevast on käinud rohkem kui kuuekümnel sõjalis-sportlikul retkel nii Eestis kui ka välismaal. Eesti retked kurnavad osavõtjaid rohkem kui teiste maade omad.

Eesti võistlustele saabunud välismaalaste tase on erinev. "Need, kes esimest korda tulevad, ei ole tavaliselt väga kõvad, aga on ka väga vihaseid ja tugevaid vastaseid olnud, kes on meie võistlusi võitnud, näiteks taanlased ja soomlased," rääkis leitnant Kabel, kes tänavu polnud mitte rajal, vaid üks korraldajatest.

Utria dessandi mälestusretke korraldab kaitseliit koos Erna seltsiga. Peakorraldaja Meelis Rätsepa sõnul teeb selle retke kõige huvitavamaks Eesti ilm. "Utria võistluse paneb paika ilm. Väga raske on teha trassi, mis sobiks meie ilma iga näoga. Kolm päeva tagasi (eelmisel esmaspäeval) oli siin lumi ja suhteliselt paks lumi, nüüd (neljapäeval) lund ei ole ja trassi kiirus muutus oluliselt," ütles Rätsep.

1919. aasta jaanuaris toimunud Utria dessandi mälestusretke korraldati tänavu 23. korda. Eelmisel aastal jäi see koroonapiirangute tõttu ära. Tänavu välditi võistkondade kogunemist. Ka varustuse ülevaatus ja mandaat käis graafiku järgi nii, et võistkonnad kaitseliidu Alutaguse majas korraga ei viibinud.

Ida-Virumaal on sellise võistluse korraldamiseks palju mänguruumi. Seekord algas retk esimest korda Jõhvist lõuna pool. Rätsepa sõnul on maakonna lõuna- ja lääneosa veel avastamata. Ka Aidu karjääri aladel võiks Utria mälestusretke korraldada, mainis ta.

Endine Vaivara vald toetas Utria mälestusretke korraldamist üsna suure rahaga. Narva-Jõesuu linna toetus jäi varasemate aastate omast märgatavalt väiksemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles