Viru kaevanduse mäe otsa tulev õhuseireradar avab tee tuuleparkide rajamiseks

Erik Gamzejev
Copy
Viru kaevanduse aherainepuistang laiub 10 ruutkilomeetril ja selle kõrgeim punkt jalamist on 60 meetri kõrgusel. Mäe otsa on kavas paigaldada samasugune õhuseireradar, nagu asub praegu Lääne-Virumaal Kellavere mäel.
Viru kaevanduse aherainepuistang laiub 10 ruutkilomeetril ja selle kõrgeim punkt jalamist on 60 meetri kõrgusel. Mäe otsa on kavas paigaldada samasugune õhuseireradar, nagu asub praegu Lääne-Virumaal Kellavere mäel. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Kaitseministeerium kavatseb 2024. aastal paigaldada õhuseireradari endise Viru kaevanduse aherainemäele, mis annab võimaluse püstitada Ida-Virumaal tuuleparke, mille rajamine on praegu riigikaitse huvide tõttu keelatud.

Jõhvist ja Kohtla-Järve Ahtme linnaosast linnulennult kuus kilomeetrit eemal asuva aherainepuistangu valis kaitseministeerium radari asupaigaks, kuna see on üks kõrgemaid piirkonnas. "Selleks et näha kaugemal ja madalamal asuvaid õhusõidukeid, tuleb radar paigutada võimalikult kõrgele," selgitas kaitseministeeriumi riigikaitseliste infosüsteemide ja innovatsiooni osakonna juhataja Oliver Tüür, lisades, et olemasoleva kõrgema künka kasutamine võimaldab kulusid kokku hoida.

Viru kaevanduse aherainepuistang paikneb 10 ruutkilomeetri suurusel alal ja selle kõrgeim punkt asub 60 meetri kõrgusel jalamist. Mäkke on ladestatud 230 miljonit tonni põhiliselt paekivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles