Kaks last kaotanud Natalja: ma tahan, et maailm kuuleks laste tapmisest

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Vene armee tappis Kiievi lähedal Vorzeli linnas elanud Natalja kaks last.
Vene armee tappis Kiievi lähedal Vorzeli linnas elanud Natalja kaks last. Foto: JAANUS PIIRSALU (Postimees)

"Ma tahan, et maailm kuuleks, kuidas Vene sõdurid tapavad Ukrainas lapsi," rääkis pühapäeval Postimehele 42aastane Natalja Kiievi lähedasest Vorzeli linnast. Tema kolmeaastane ja 15aastane poeg surid tema käte vahel.

Vorzel on üks Kiievi eeslinnadest, asub Kiievist 12 kilomeetri kaugusel otse Irpini linna taga ning Hostomeli linnakese kõrval. 3. märtsil üritas Natalja oma perega põgeneda Vorzelist linna tunginud Vene vägede eest. Põgenesid nad oma autoga, mille roolis oli 47aastane abikaasa. Autos olid nende kolm poega: 3-, 13- ja 15aastane.

Algul proovisid nad mööda suurt maanteed Kiievisse pääseda, aga kuna seal tulistati, siis pöörasid nad ümber ning sõitsid tagasi Vorzeli poole. Tagasi sõites sattusid nad Vene sõjaväekolonni peale, kus olid tankid ja soomukid.

"Mu mees tahtis ümber pöörata, aga nad märkasid ning hakkasid meid tulistama," rääkis Natalja, kelle sõnul pidid Vene sõdurid aru saama, et tegemist on suhteliselt vana tsiviilsõidukiga. Tuli avati auto pihta ka tankist.

"Mürsk tuli otse meie auto kõrvale. Mu kolmeaastane poeg Kolja suri kildude kätte otse mu käte vahel, teine poeg, 15aastane Andrei, suri samuti mu kõrval. Ma istusin laste vahel," rääkis Natalja pisaraid tagasi hoides. "Ma tahan, et maailm kuuleks, mida nad teevad, kuidas Vene sõdurid tapavad lapsi."

Juhiistmel istunud abikaasa sai raskelt haavata, lisaks killuhaavale on tal ka tõsine kuulihaav peas. Ainsatena pääsesid tervetena taga keskel istunud Natalja ning ees kõrvalistmel istunud 13aastane poeg Mihhail.

Vene sõjaväekolonn sõitis pärast pere tulistamist edasi. Perele tulid appi sealsamas kõrval asunud maja inimesed, kes tõid nad enda juurde ning andsid esmaabi. Nad viisid raskelt haavatud pereisa koos naisega kohalikku haiglasse. Seal oli ta nädal aega, kuni ta õnnestus evakueerida ühte Kiievi haiglasse. Pärast rasket operatsiooni pole enam isa elu ohus.

Omaette kohutav lugu on see, kuidas Natalja hukkunud lapsed maeti.

"Vorzelis on väga ohtlik, pidevad tulistamised. Head inimesed, kes meid enda juurde võtsid, keerasid lapsed lina sisse ning matsid surnuaiale. Ma ei saanud isegi nende matmisel olla, sest olin mehe juures haiglas ning sealt polnud võimalik pideva tulistamise tõttu lahkuda, kõikjal olid Vene sõdurid," rääkis Natalja. "Need inimesed riskisid oma eluga, kui matsid mu poegi."

Praegu on Natalja oma mehe juures Kiievis haiglas. Nende ainus ellujäänud poeg, 13aastane Mihhail on tänu headele inimestele juba teel Natalja õe juurde Saksamaale. Tema õde jõudis Saksmaale põgeneda kohe sõja alguses.

ÜRO andmetel oli laupäevase seisuga Ukraina sõjas hukkunud juba 41 Ukraina last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles