Sotsiaaltöö säravamad tegijad üle riigi kuulutati välja Jõhvis

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Aasta nooreks sotsiaalvaldkonna uustulnukaks valiti Sofja Danilova, kes aitab Kohtla-Järvel terveneda sõltuvus- ja käitumisprobleemidega noortel.
Aasta nooreks sotsiaalvaldkonna uustulnukaks valiti Sofja Danilova, kes aitab Kohtla-Järvel terveneda sõltuvus- ja käitumisprobleemidega noortel. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Aasta nooreks sotsiaalvaldkonna uustulnukaks valitud Sofja Danilova töötab Ida-Viru keskhaiglas Torujõe noortekodus Kohtla-Järvel, kus tervenevad sõltuvus- ja käitumisprobleemidega noored.

Sillamäel elava Sofja Danilova teine töökoht − SOS lasteküla Vaikne kodu Keilas − on aga mõeldud noortele, kellel esineb lapseea traumade tõttu vägivaldset ja ennastkahjustavat käitumist.

Noorsootöötajaks õppinud Sofja Danilova kliendid on keerulise saatuse ning raskete probleemidega, aga ta ei nimeta neid kunagi klientideks.

"Olen neile nagu vanem sõber, kes natukene suunab, aga samamoodi teen nendega nalja ja vaatame koos filme. Nad usaldavad mind ja mina neid. Usaldus on kahepoolne. See on vahest kõige olulisem, et noortele ei tohi valetada. Mitte kunagi."

Sotsiaaltöö valdkond paelus Sofja Danilovat tänu enda kogemusele, kui olulised on usaldusväärsed inimesed, kellele probleemide korral toetuda.

"Mul on psüühikahäired ja ma julgen sellest rääkida, sest arvan, et see on oluline teema. Minu elus olnud tugiisikud ja õpetajad Võrumaal Parksepas aitasid mind väga ja nägid minuga palju vaeva. Nad rääkisid, et kunagi jõuan selle hetkeni, kus minu kogemus mängib minu kasuks. Nüüd on see käes. Tänu sellele saan paremini aru, mida noored vajavad."

Kui Sofja Danilova on alles oma karjääri alguses, siis aasta sotsiaaltöötaja nominent, Jõhvi vallavalitsuse sotsiaaltoetuste spetsialist Moonika Räitsak on seda tööd teinud 30 aastat. Tüdimust pole aga tekkinud.

Sotsiaalvaldkonna inimesed on kogukonna süda

Signe Riisalo.
Signe Riisalo. Foto: Matti Kämärä

Videotervitusega esinenud sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo  ütles, et sotsiaalvaldkonna töötaja puutub kokku kõikide oma kogukonna liikmetega ning seetõttu on tema roll olla kogukonna südameks.

"Ta teab ja tunneb oma piirkonna inimeste rõõme ja muresid ning otsib pidevalt lahendusi."

Olukorras, kus Eestisse on jõudnud tuhandeid Ukraina sõjapõgenikke, tänas minister neid inimesi, kes on juba praegu olnud aktiivsed ja aidanud sõja eest põgenenud peredele vajalikku abi korraldada. "Vabaühenduste kõrval ongi lähikuudel just omavalitsused ning ka sotsiaalvaldkonna töötajad riigile oluliseks partneriks, et pakkuda Ukrainast saabunud peredele ja lastele turvatunnet," ütles Riisalo.

Peavad pingetele vastu

"Töökoha nimetus on küll sotsiaaltoetuste spetsialist, aga tegelikult teen sotsiaaltööd laiemalt," täpsustas Moonika Räitsak.

"Kui inimene tuleb toimetulekutoetust taotlema, siis kõigepealt uurin, kas ja kus ta tööd otsib. Mitte nii, et inimene saab oma toimetulekutoetuse kätte ja kõik, vaid teda tuleb suunata lahendusi leidma. Sageli inimesed ei vaevu ise lahendusi otsima, vaid tulevad kohale ja küsivad: "Mis mulle on ette nähtud?" Alati on meeldivam aidata inimesi, kes otsivad ka ise võimalusi oma elu paremaks teha."

Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalteenistus esitas konkursile kaks töötajat: Moonika Räitsaku ja Ene Eljase, kellel on sotsiaaltöös pikk ja väärtuslik kogemus.
Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalteenistus esitas konkursile kaks töötajat: Moonika Räitsaku ja Ene Eljase, kellel on sotsiaaltöös pikk ja väärtuslik kogemus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Suurema osa ajast on Moonika Räitsak töötanud n-ö üksiku hundina. Viimased neli aastat Jõhvi vallavalitsuses töötamist on pannud teda hindama meeskonna tuge.

"Kohtla-Nõmmel olin ainus sotsiaaltöötaja ja tegelesin inimestega sünnist surmani. Töö oli hästi vaheldusrikas ja väikese valla sotsiaaltöötajana tundsin kõiki inimesi. Samas Jõhvis saan kõiki asju teistega arutada ning meie osakonnas on hästi palju nalja ja naeru, kuigi valdkond on raske," rääkis ta.

Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalteenistuse juht Sirli Tammiste ütles, et 2021 oli osakonnale pingeline, sest oli puudu spetsialiste ja olemasolevate töötajate koormus väga suur.

"Moonika on multifunktsionaalne. Kui tekkis olukord, et oli vaja teha eakate ja puuetega inimeste spetsialisti tööd, siis oma põhitöö kõrvalt sai ta ka sellega hakkama. See oli suur koormus, aga tal on oskus jääda rahulikuks ja tasakaalukaks," kiitis Sirli Tammiste.

Rekordarv kandidaate

Jõhvi vallavalitsususe sotsiaalteenistus esitas konkursile veel ühe kandidaadi − Ene Eljase, kellele lastekaitse on olnud elutöö.

"Ta on teinud lastekaitse tööd vankumatult üle 25 aasta, hoolimata sellest, et tegemist on ühe raskema valdkonnaga sotsiaaltöös. Lastekaitse on ühiskonna ja tihtipeale meedia surve all, ootused on suured ja juhtumid väga keerulised. Sellest hoolimata on ta sellele vaimselt ja emotsionaalselt väga raskele tööle kindlaks jäänud ning teeb seda suure pühendumusega," ütles Sirli Tammiste.

Eesti sotsiaaltöö assotsiatsioon kuulutas välja 2021. aasta parimad sotsiaalvaldkonna töötajad ja valdkonda panustajad 15. märtsil, ülemaailmsel sotsiaaltöötajate päeval. Konkursile esitati kokku 162 kandidaati, mis on rekordarv, ja inimesi tunnustati kokku 11 kategoorias. Sotsiaalministeerium tunnustas iga kategooria laureaate rahalise preemiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles