Festival "Tallinn Music Week" toimub sel kevadel lisaks pealinnale ka Ida-Virumaal

Põhjarannik
Copy
Tõnu Kaljuste juhatusel esitab Eesti filharmoonia kammerkoor 7. mail Narva Issanda Ülestõusmise peakirikus Arvo Pärdi teoste kava "Anna meile rahu".
Tõnu Kaljuste juhatusel esitab Eesti filharmoonia kammerkoor 7. mail Narva Issanda Ülestõusmise peakirikus Arvo Pärdi teoste kava "Anna meile rahu". Foto: Vahur Lõhmus / Scanpix

Rahvusvaheline muusika- ja linnafestival ning muusikakonverents "Tallinn Music Week" (TMW) toimub tänavu lisaks pealinnale esimest korda ka Narvas, kus tulevad muu hulgas ettekandele Arvo Pärdi teosed Tõnu Kaljuste juhatusel.

Euroopa mõjukamaid uue muusika sündmusi stardib 4.−6. maini Tallinnas ja jätkub 7.−8. mail Narvas. Kahe linna ühendfestivali korralduseks liidab TMW jõud festivaliga "Station Narva". Aprilli teises pooles toimuvad festivali eelüritused Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Sillamäel.

29. märtsil avalikustatava TMW muusikaprogrammi kohaselt esinevad kahes linnas ligi 150 artisti Euroopast, Kanadast, Aafrikast ja Lähis-Idast. Narvas on kontserdipaigad Rugodivi kultuurimaja, Vaba Lava teatrikeskus, Ro-Ro klubi ning Kreenholmi manufaktuur, kuhu kerkib ka pealava.

Muusikaprogrammi Narvas juhatab 7. mail Narva Issanda Ülestõusmise peakirikus sisse helilooja Arvo Pärdi teoste kava "Anna meile rahu" Tõnu Kaljuste juhatamisel ja Eesti filharmoonia kammerkoori esituses. Ühendfestivali viimasel päeval, pühapäeval, 8. mail tähistatakse Narvas tasuta kontserdikava ja pikalaua-lõunaga emadepäeva.

Tallinnas avab muusikafestivali 5. mail Telliskivi loomelinnakus Ukraina staari Ivan Dorni tasuta kontsert. Dorn saabub Tallinna, et tervitada siin nii festivalipublikut kui ka sõjapõgenikest kaasmaalasi.

"Ühendfestivaliga kahes linnas tähistame koos tegemist ja koos olemist," sõnas TMW ja "Station Narva" peakorraldaja Helen Sildna. "Eesti on väike, meie tugevus on me ühtsus. Mida keerulisem aeg, seda rohkem on vaja kokku hoida. Ilus, et äsja UNESCO muusikalinna tiitli võitnud Tallinn saadab muusikalise tervituse üle Eesti. Vägev, et Narva, Eesti suuruselt kolmas linn, on valmis meid võõrustama kontserdimajade, kultuuriklubide, linnaparkide, promenaadide ja kogu oma külalislahkusega. Rõõm, et oma programmiga tuleb kampa ka Euroopa kultuuripealinn 2024 Tartu. Ühtsuses peitub jõud."

"Muusika ühendab inimesi, muusika on üks paremaid poliitikahaavade ravijaid," märkis Narva linnapea Katri Raik. "Just seetõttu on "Tallinn Music Week" Narva eriti teretulnud. Ning on aeg selgelt välja öelda, et Narva teeb koos heade partneritega kõik endast oleneva, et Narvast saaks Euroopa kultuuripealinn 2037."

TMW eesmärk on tutvustada Eesti muusikat, edendada rahvusvahelisi suhteid ja pakkuda uusi kultuuriavastusi. Ka festivali konverents, kus osaleb üle 500 rahvusvahelise muusikatööstuse edendaja ja 100 välisajakirjaniku, toimub sel aastal nii Tallinnas kui Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles