Ühistranspordikeskus tunnustas kõiki maakonnaliinide bussijuhte aasta bussijuhi tiitliga

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Tuleval aastal valivad paremate bussijuhtide esikolmiku maakonnaliinidel sõitjad.

Mõte valida maakonnaliinidel sõitjate abil neid liine teenindavad parimad bussijuhid sündis Ida-Viru ühistranspordikeskuse juhi Heiki Lutsu peas juba paar aastat tagasi.

Aga siis algas koroonaajastu ning sõitjad enam bussijuhtidega kokku ei puutunud, nägid neid üksnes läbi esiklaasi või tahavaatepeeglist. Ühistranspordikeskuse inimestel tuli kiireid tegemisi aina peale ja nii see mõte mõneks ajaks soikus.

Juunikuuga lõpeb meie maakonnaliinide suurima vedaja ASi Sebe liiniveoleping.

Märts on hea teeninduse kuu ja bussijuhid on kõik teenindajad. Eelmisel reedel tähistati rahvusvahelist bussijuhtide tunnustamise päeva.

Ida-Virumaal pole bussijuhte kunagi varem kuidagi meeles peetud, teeme selle nüüd ära, otsustas Luts ja tellis kõigile bussijuhtidele termokruusid.

Maakonnaliinidel sõidab kaks suurt ja kolm väikest vedajat, bussijuhte on kõigi peale kokku pisut rohkem kui 70.

Termokruusi kirjaga "Aasta bussijuht 2022" ja ühistranspordikeskuse logoga said nad kõik.

"Kõik meie bussijuhid ongi tublid olnud," kinnitas Luts, "isegi tänavune talv õnnestus kokkuvõttes edukalt üle elada."

Ida-Virumaal õnneks bussijuhtide puudus väga terav ei ole, ütles Sebe Ida-Virumaa osakonna juht Žanna Junolainen. Keskmine vanus on küll üsna kõrge, aga üksikud nooremad on juurde tulnud ja kõikide liinide teenindamisega saadakse hakkama.

Tallinnast pärit Pavel Virkunen sõidab Sebe kaubamärgi all kolmandat aastat.

"Siin on rahulikum," võrdleb ta kunagise Tallinna kogemusega. "Sõidan peamiselt Peipsi-äärseid liine, maapiirkonnas tuleb vahel inimestel aidata ka raskeid kotte või kärusid bussi ja bussist maha tõsta. Eks nad mõnikord kiidavad ka. Ja "aitäh" ütlevad päris paljud."

Tallinnas alustas bussijuhina ka 1998. aastast seda tööd teinud Väino Ernits. Alguses Mootorreisis, mis hiljem sai Sebe nime, ja sellele firmale on ta tänini truuks jäänud, viimased kümme aastat Ida-Virumaal sõites.

"Mulle see töö meeldib, meeldib inimestega suhelda. Me enam-vähem teame juba nägupidi, kes kuhu sõidab," muheles ta.

Kui Sebe leping Ida-Virumaal lõpeb, plaanib Ernits bussijuhiameti maha panna.

"Täiskohaga vist küll ei taha enam edasi teha," jätab ta ukse siiski pisut irvakile.

Sebe Jõhvi kontorisse kogunenud bussijuhid, kel liinigraafik pausi võimaldas pidada, olid ootamatust tähelepanust liigutatud: "Mitte kunagi varem pole meid niimoodi meeles peetud."

Tuleval aastal tahab ühistranspordikeskus tunnustamisega jätkata. Siis juba sõitjate ettepanekutele tugineda ja kolm paremaks kiidetavat bussijuhti välja valida.

Heiki Luts usub, et selline tunnustus innustab kõiki bussijuhte parema teenindamise nimel pingutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles