Ida-Viru keskhaigla on abi osutanud paarisajale sõjapõgenikule

Põhjarannik
Copy
Natalya Isayevska sõnul on paljudel sõja jalust pääsenud põgenikel häiritud ka närvisüsteem ja seetõttu peavad arstid olema kannatlikud.
Natalya Isayevska sõnul on paljudel sõja jalust pääsenud põgenikel häiritud ka närvisüsteem ja seetõttu peavad arstid olema kannatlikud. Foto: Ida-Viru keskhaigla

Ida-Viru keskhaiglasse pöördub abi saamiseks iga päev keskmiselt paarkümmend Ukraina sõjapõgenikku, see arv on paari nädalaga kasvanud neli korda.

Alates 7. märtsist on haigla Järve tervisemajas vastu võetud ligemale 200 ukrainlast. Tervisekontrolli tegeva arsti Natalya Isayevska sõnul käivad tema vastuvõttudel peamiselt noored emad koos oma lastega. Sagenenud on rasedate naiste pöördumised.

Isayevska sõnul on tervisekontrolli järel paljusid sõjapõgenikke suunatud edasi perearstide ja eriarstide juurde. Suurem osa neist on vajanud neuroloogi, onkoloogi, günekoloogi või ortopeedi abi. "Iga juhtum on individuaalne. Täiskasvanuid suuname vajaduse korral otse eriarstide juurde, laste tervisemuredega tegelevad esmalt perearstid, kes pärast suunavad neid eriarstide juurde. Ida-Virumaal võiks kindlasti olla rohkem perearste, kes võtaksid Ukraina sõjapõgenikke vastu," leidis ta.

Arsti sõnul on väga paljudel Ukrainast tulijatel ka närvisüsteemi häired ja nende inimeste suhtes peavad arstid olema eriti kannatlikud ja vastutulelikud. "Paljude inimeste emotsionaalne seisund on löögi saanud ning meie arstid ja tervishoiutöötajad mõistavad seda väga hästi ja teevad omalt poolt kõik, et osutada Ukraina sõjapõgenikele vajalikku meditsiinilist abi ja toetada neid moraalselt," rääkis Isayevska.

Ida-Viru keskhaigla osutab Ukraina sõjapõgenikele erakorralist meditsiinilist abi Ahtme üksuses (Ilmajaama 12) ja teeb üldist tervisekontrolli Järve üksuses Järve tervisemajas (Ravi 10d). Üldist tervisekontrolli saab teha iga päev. Vastuvõtuajad: E, K, R kella 14-16 ja T, N kella 11-13.

Üldise tervisekontrolli tegemise eesmärk on saada ülevaade sõjapõgeniku tervise seisundist, teha nakkuskontrolli uuringud, vajaduse korral vaktsineerida, planeerida edasine ravi, sealhulgas vajaduse korral kutsuda tagasi korduvvisiidile, suunata teise eriarsti või perearsti juurde ning väljastada ravimiretseptid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles