"Onu Vanja" näitab halamise mõttetust

Põhjarannik
Copy
"Onu Vanja" peategelastena astuvad üles Ülle Lichtfeldt ja Hannes Kaljujärv.
"Onu Vanja" peategelastena astuvad üles Ülle Lichtfeldt ja Hannes Kaljujärv. Foto: Rakvere Teater

Rakvere teater toob esmaspäeval, 11. aprillil Kohtla-Järve kultuurikeskusesse Vene kirjandusklassika − Anton Tšehhovi "Onu Vanja", mille publik valis 80. hooaja lemmikuks.

"Onu Vanja" on Anton Tšehhovi 1897. aastal kirjutatud näidend, mis jutustab loo eaka professori ja tema glamuurse naise visiidist oma maamõisa. Saatuse tahtel kohtuvad väikeses mõisas väga erisugused inimesed. Väga erisuguste ellusuhtumiste, tahtmiste ja valikutega.

"Ma arvan, et "Onu Vanja" sobib alates gümnaasiumiealistest kuni nendeni, kes on kaotanud elu mõtte. Nad siis tulevad ja näevad, kui mõttetu on halamine ja kui mõttekas on otsimine," ütles lavastaja Eili Neuhaus, kes on järjepidevalt Vene kirjandusklassikat lavale toonud.

Neuhausi kinnitusel on Tšehhovi looming näitekirjanduse tipp ja kõnekas ajast olenemata.

"Hiljuti juhtusin nägema uudist Narva linna kodanikust, kes seoses Vene konsulaadi sulgemisega Narvas oli pehmelt öeldes pahane. Selgus, et tema invaliidist ema on Vene kodakondsusega ja Vene pass aegumas. Uute dokumentide vormistamine on nüüdses olukorras keeruline. Inimene oli häiritud, et tema lihtne ja mugav elu on läbi."

Neuhaus oli seda kuulates ka häiritud. "Häiritud enesekesksusest ja kaastunde puudumisest. See härra oli rahulolematu selle riigi ja maa vastu, kus ta elab, kuid mitte põhjusel, miks muutused aset leidsid. Kurb."

Lavastaja sõnul on alati küsimus valikutes.

"Meie ise peame valima. Valima inimlikkuse, hoolivuse ja üksteisest lugupidamise tee, et mitte aastate pärast onu Vanjade kombel taga nutta elamata elu."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles