SISUTURUNDUS Pikaajalistele töötutele ja noortele avaneb uks töömaailma

Põhjarannik
Copy
Kersti Võlu koolituskeskus ootab uusi osalejaid projekti, mis tõstab noorte ja pikaajaliste töötute konkurentsivõimet tööturul.
Kersti Võlu koolituskeskus ootab uusi osalejaid projekti, mis tõstab noorte ja pikaajaliste töötute konkurentsivõimet tööturul. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Kersti Võlu koolituskeskus toob kokku töökogemuseta noored ja inimesed, kes on pikaks ajaks tööturult eemale jäänud. Projekt "Üheskoos saame hakkama" tugevdab nende konkurentsivõimet.

Esimene töötute rühm, kes hakkas koos käima veebruari alguses, on andnud Kersti Võlu koolituskeskuse meeskonnale kindluse, et nad on õigel teel.

"Mõtlesime, et teeme teistmoodi ja vaatame, kas töötab või mitte. Rühm hakkab lähiajal lõpetama ja näeme, et see sünergia töötab ning noorte ja pikaajaliste töötute vastastikune kogemuste vahetamine on väga väärtuslik," ütles koolituskeskuse juhatuse liige Kersti Võlu.

Uudne lähenemine sobis ka rahastajale − koolituskeskuse projekti "Üheskoos saame hakkama" rahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Tulemas on kaks infopäeva

Kersti Võlu koolituskeskus korraldab lähiajal kaks eraldi infotundi:

  • 26. aprillil kell 10 eestikeelne infotund,
  • 28. aprillil kell 10 venekeelne infotund.

Täpsema info leiab kodulehelt www.kvkoolitus.ee

Koolituskeskuse projektijuhi Alevtina Jermakova sõnul oli algul kahtlusi, kas ja kuidas rühm kokku sulandub. "Nii koolitajad kui ka nõustajad kinnitasid, et osalejate vahel tekkis hea kontakt. Meil on väga sõbralik rühm, kus kõik toetavad üksteist. Oleme ise ka üllatunud, et nii hästi õnnestus."

Erinev taust ei sega

Esimeses rühmas osalejad on väga erineva taustaga, mõni on olnud töötu kuus kuud, mõni kolmkümmend aastat. Ometi leidsid nad ühise keele.

"Nad on nagu väike pere, kellele meeldib koos käia. Ehk käib selle käigus mingi klõps ja inimene läheb lõpuks tööle," lootis Kersti Võlu, kelle sõnul on mõned osalejad juba töölepingut sõlmimas.

Millal on abi individuaalsest nõustamisest?

* Psühholoogilisest nõustamisest võib olla abi, kui tundub, et tööotsinguid ja tööle saamist mõjutab mõni olukord, millele on keeruline iseseisvalt lahendust leida. Näiteks on inimene hakanud kahtlema oma võimetes ja oskustes või tööturule minek valmistab ebakindlust.

* Töökaotus võib oluliselt mõjutada sissetulekuid. Et vältida võlgadesse sattumist või olemasolevate võlgade üle pea kasvamist, tuleks võimalikult kiiresti läbi mõelda, kuidas oma kohustustega toime tulla. Siin on abiks võlanõustamine.

* Karjäärinõustamine aitab teha tööeluga seotud otsuseid ja planeerida karjääri. Nõustamine hõlmab nii õppimise, töökoha kui ka erialavalikuga seotud teemasid.

Allikas: töötukassa

Alevtina Jermakova sõnul on töötute aktiveerimine kasulik nii inimestele endile kui ka terve piirkonna majandusele, arengule ja turvalisusele.
Alevtina Jermakova sõnul on töötute aktiveerimine kasulik nii inimestele endile kui ka terve piirkonna majandusele, arengule ja turvalisusele. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Projektijuht on olnud tunnistajaks, kuidas osalejad on muutunud tänu koolitustele, nõustamistele ja kooskäimisele julgemaks. "Näiteks oli üks noor algul väga tagasihoidlik ja kinnine. Ta oli pikalt kodus istunud, ei õppinud ega töötanud. Nüüd on ta juba julgem suhtleja," rõõmustas Alevtina Jermakova.

Noorte ja pikaajaliste töötute tööhõive parandamine on riigil ja kohalikel omavalitsustel olnud aastaid tähelepanu all. Kersti Võlu koolituskeskuse projekt annab selleks oma lisapanuse.

Miks on töötus ohtlik?

Ida-Virumaal on töötuse määr Eesti kõrgeim − ligemale 10 protsenti. Umbes 40 protsenti töötutest on olnud koduseinte vahel kauem kui pool aastat. Noori on töötutest umbes kümme protsenti.

* Noorte töötusel võivad olla kaugeleulatuvad isiklikud ja sotsiaalmajanduslikud tagajärjed. Uuringud näitavad, et inimesed, kes ei suuda noorena tööd leida, on ka hiljem sellega raskustes. Samuti on neil tõenäosus teenida madalamat palka ning suurem risk jääda hilisemas elus töötuks.

* Kui inimene on olnud kaua töötu, tekib vaesus- ja tõrjutusrisk, samuti mõjutab see inimese enesehinnangut, oskusi ja tööharjumusi.

Allikad: töötukassa, sotsiaalministeerium

Alevtina Jermakova sõnul on töötute aktiveerimine kasulik nii inimestele endile kui ka terve piirkonna majandusele, arengule ja turvalisusele. Arvestades Eesti vähenevat ja vananevat elanikkonda, on iga töötaja oluline.

Hoogu juurde neljakümnele inimesele

Aprillis ootab Kersti Võlu koolituskeskus huvilisi infopäevadele, et panna kokku juba uued rühmad − nii eesti kui vene keeles. Kokku saab projektis "Üheskoos saame hakkama" osaleda 40 inimest.

Osalejaid ootavad ees motivatsioonikoolitus, digioskuste ABC ja praktiline keeleõpe − vene rühmadele eesti keel ja eesti rühmadele vene või inglise keel.

Tööklubis õpivad osalejad koostama motivatsioonikirja ja CVd, kohtuvad tööandjatega ning saavad teadmisi tööõigusest.

Vajaduse korral on osalejatel võimalik kokku leppida kuni 20 tundi individuaalset nõustamist, kui on vaja näiteks psühholoogi tuge või abi võlgadest välja rabelemisel.

"Aeg on selline, et inimesed on vaimselt katki ja võlgades ning nii psühholoogiline kui ka võlanõustamine on väga nõutud teenused," kinnitas Kersti Võlu.

Projektis osalejatele makstakse stipendiumi ja hüvitatakse sõidukulud, näiteks esimeses grupis käib inimesi, kes sõidavad Jõhvi Kohtla-Järvelt, Toilast ja Sillamäelt. Korraldatud on kohvipausid ja lõuna. Inimesed, kes saavad töötu toetust, seda projektis osalemise ajal ei kaota.

Tule osalema projekti "Üheskoos saame hakkama"

Projekti sihtrühm:

* 16-29aastased,

* pikka aega tööturult eemal olnud inimesed.

Projekti eesmärk:

* tööalase konkurentsivõime suurendamine,

* tööle aitamine,

* tööl püsimine.

Projekti tegevused

Korraldaja arvestab sihtrühma vajadusi ning on kavandanud tegevused selliselt, et iga osaleja saab praktilised teadmised ja tööriistad, et iseseisvalt tööelu alustada või jätkata.

Koolituste maht: 110 tundi igale rühmale.

Koolitused

* Motivatsioonikoolitus (36 akadeemilist tundi).

* Digioskuste ABC (34 akadeemilist tundi).

* Praktiline keeleõpe (40 akadeemilist tundi).

Vajaduse korral individuaalne nõustamine:

* psühholoogiline nõustamine,

* karjäärinõustamine,

* võlanõustamine.

Tööklubi

* Mis toimub tööturul praegu ja millised on arengusuunad?

* Kuidas koostada CVd ja motivatsioonikirja?

* Kust tööd otsida?

* Millised on tööõiguse põhitõed?

Projektis osalejatele makstakse stipendiumi, sõidutoetust ja pakutakse lõunat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles