Muuseumiöö harib ja pakub elamusi

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kaevandusmuuseumis Kohtla-Nõmmel algab muuseumiöö juba päeval, kui huvilised pääsevad eelneva broneerimise korral eksklusiivsele tuurile pimedatesse kaevanduskäikudesse.
Kaevandusmuuseumis Kohtla-Nõmmel algab muuseumiöö juba päeval, kui huvilised pääsevad eelneva broneerimise korral eksklusiivsele tuurile pimedatesse kaevanduskäikudesse. Foto: Eesti Kaevandusmuuseum

Laupäeval, 21. mail kutsuvad eriprogrammist osa saama seitse Ida-Viru muuseumi ja mäluasutust, kellest enamik muuseumiööl piletiraha ei küsi.

"Käesoleva aasta muuseumiöö teema on "Öös on unistusi", mis kutsub mõtisklema küsimuste üle, millest unistavad kogukonnad ja inimesed muuseumi ümber ning milline võiks olla unistuste muuseum. Ka Jõhvi muuseumi selts tegeleb ajaloo hoidmise, uurimise ja näitamisega," ütles seltsi juhatuse liige Anne-Ly Reimaa, kes ootab huvilisi osa saama Jõhvi kindluskiriku muuseumi programmist.

Muuseumiöö algab kell 17 Jõhvi Mihkli kirikus Jõhvi keskraamatukogu näituse "Jõhvi vanadel fotodel" tutvustusega. EELK Jõhvi Mihkli koguduse sekretär Anneli Lein räägib oma vana Jõhvi fotokogust.

Kindluskirik on tasuta avatud kella kümneni. Õhtu jooksul kõlab orelimuusika Svetlana Kekiševa esituses, toimub põnev töötuba nii noortele kui vanadele. Ajaloohuvilistel on võimalus teha kaasa giidituur ajaloolase ja Jõhvi vallavolikogu esimehe Vallo Reimaaga, kes tutvustab kohalikke legende ning Alutagusemaa kaugete aegade sündmusi. Avatud on kirikutorn.

Maa-alused elamused

Kukruse polaarmõisas algab muuseumiöö kell 18 Erki Tammiksaare loenguga Eduard von Tollist, maadeuurijatest ja nende unistustest. Kuni kella üheteistkümneni on avatud muuseum, muuseumipood ja kohvik.

Eesti kaevandusmuuseum Kohtla-Nõmmel kutsub algusega kell 14 ja 15 eksklusiivsele tuurile pimedatesse kaevanduskäikudesse. Pimedal teekonnal kuuleb tõestisündinud lugusid maa-aluse kaevanduse elust. Laetud telefoni saab maa all kasutada nutika taskulambina. Vajalik on eelnev broneerimine; pilet maksab 30 eurot.

Kohtla-Järve põlevkivimuuseumis on kella 18.30-22.30 kohal Kohtla-Järve kunstnike ühenduse kunstnikud, kellelt saab tellida portreed ja kes joonistavad kevadist natüürmorti. Lapsed saavad kuulata muinasjuttu ja joonistada lemmiktegelast. Täiskasvanuid ootavad harivad loengud, aga ka luule ja kantritantsu pooltund.

Narva muuseumi kunstigaleriis saab kell 18.30 osaleda kunstigaleriid tutvustaval ekskursioonil koos Narva muuseumi direktoriga. Õhtu jooksul võib valida mitme näitust tutvustava ekskursiooni vahel. Õues on avatud välikohvik, töötoad ja kirbuturg. Esineb ansambel Marina Duo, muusikalise programmi eest hoolitseb DJ KENTWO. Narva linnus töötab 21. mail tavapäraselt kella 10-18.

Elamused tornis

Narva Aleksandri kirik kutsub kella 18-22 igal täistunnil giidiga ekskursioonile kiriku tornimuuseumisse, külastajatel on võimalus kuulda orelimängu kiriku tornikabelis ja vaadata videoinstallatsiooni nimega "Taevas Narva kohal".

Narva-Jõesuu koduloomuuseumis on kella 16-21 sissepääs 1 euro. Kell 17 pajatab muuseumi perenaine Tiiu Toom Narva-Jõesuus puhanud ja töötanud heliloojatest. Muuseumiööl musitseerivad Narva-Jõesuu muusikakooli ja muusikaseltsi Eleegia esinejad.

Sillamäe muuseum laseb oma püsinäitusega saalidesse tasuta, boonuseks on trepigalerii näitus "Sillamäe muuseumi unistused". Nukuteatri etenduse "Vaeselapse käsikivi" ja programmi eest tuleb maksta 3 eurot piletiraha.

Üle Eesti avab muuseumiööl uksed rohkem kui 150 muuseumi, mäluasutust ja külastuspaika. Tänavune partner on SA Heategevusfond Minu Unistuste Päev ja kõigil muuseumiöö sündmustes osalejatel on võimalik teha annetusi, mille abil saab viia ellu mõne rasket või kroonilist haigust põdeva lapse unistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles