VIDEO ja PILDIGALERII ⟩ Jõhvi uus staadion sai maailmaklassist rekordi

Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Teisipäeva õhtul Jõhvi avatud Heino Lipu nimeline staadion sai kohe vägeva staadionirekordi - sloveenlane Kristjan Ceh saatis ketta 68,76 meetri kaugusele. See on tulemus, millega on sel alal tuldud nii maailmameistriks kui ka olümpiavõitjaks. 

Kõrgetasemeline oli ka naiste kõrgushüpe, mille võitis ukrainlannast maailmameistrivõistluste hõbe Julia Levtšenko tulemusega 1,89. Seejärel lasi lati tõsta kõrgusele 1,96 meetrit, kuid selle ületamine seekord ei õnnestunud. 

Sellest hoolimata kiitis ta Jõhvi uut staadioni ja seal valitsenud toetava publikuga õhkkonda. 

100 meetri jooksu läbis Karl Erik Nazarov isiklikku rekordit kordava ajaga 10,34, kuid jooksu ajal puhus edetabelisse kirjaminekuks lubatust veidi tugevam taganttuul. 

Äsja staadioni kõrval asuva Jõhvi gümnaasiumi lõpetanud Viktor Morozov oli parim kolmikhüppes tulemusega 15,59, mis jääb tema isiklikule rekordile alla vaid 17 sentimeetrit.

Naiste kaugushüppes oli parim Jõhvist pärit Pippi Lotta Enok tulemusega 5.94, mis aga samuti lubatust tugeva tuule tõttu edetabelisse ei lähe.

Võistluse tulemusi saab vaadata siit.

Ida-Virumaalt pärit spordisangari Heino Lipu 100. sünniaastapäeval toimunud võistlust oli jälgimas üle poole tuhande inimese nii tribüünil kui staadionit ümbritseval kõnniteel.

Võistluse peakorraldaja Mati Lilliallik sõnas, et ehk oli selle võistluselt oodata ka rohkem imetulemusi, on reaalsus selline, et ootused on alati suuremad. Tulemustele avaldas mõju ka ilma jahenemine viimastel tundidel, kui päike vajus staadioni tribüüni ja spordihalli taha.  "Praegu on hea tunne, et saime tehtud. Rahvast oli palju. Jõhvi on Eesti kergejõustikukaardil saanud kindla koha. Nüüd tuleb entusiasmi üleval hoida ja hoida ka kohalikke kergejõustikuinimesi," ütles ta lootes, et see võistlus ei jää ühekordseks projektiks, mis ununeb paari kuu pärast.

Euroopa üks kogenumaid kergejõustikumänedžere Aivar Karotamm, kes esindab praegu 70 kergejõustiklast ja kelle kaudu jõudsid Jõhvi mitmed välisvõistlejad, kaasaarvatud Julia Levtšenko, ütles, et on meeldivalt üllatunud, et Jõhvi on saanud nii uhke kergejõustikubaasi. "Järgmisel aastal tuleks siin veel parem üritus teha," ütles ta. 

Jaanipäeval, 24. juunil, korraldab Lilliallik Maidla mõisapargis Heino Lipu mälestusvõistluse kuulitõukes, kus osalevad maailma paremikku kuuluvad Poola kuulitõukajad Michal Haratyk ja Konrad Bukowiecki, kelle mõlemad isiklikud rekordid ulatuvad üle 22 meetri. 

Naistest on kohal sel aastal maailma edetabelis tulemusega 19.10 kümnendal kohal olev Eesti juurtega rootslanna Fanny Roos ja poolatarist Euroopa meister Paulina Guba, kelle isiklik rekord on neli aastat tagasi tõugatud 19.38. 

Maidlas selguvad ühtlasi ka Eesti tänavused meistrid kuulitõukes. 

Enne võistlusi avatakse mõisapargis Heino Lipu pronkskuju ja võistluse järel esineb ansambel Curly Strings. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles