Katri Raik: "Olen nüüd näinud, kuidas Narva kõige armastatumast poliitikust saab kõige vihatum poliitik"

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Foto: Ilja Smirnov

Narva linnapea Katri Raik ütles pärast punamonumentide teisaldamist linnast, et järgnevad päevad tulevad rasked ning nõuavad väga palju selgitamist linnaeanike seas.

Katri Raik, mida te praegu, teisipäeva pärastlõunal, kui tank ja teised punamonumendid on minema viidud, oma kabineti aknast näete?

Näen endise monumendi kohta, mis on Peetri platsilt maha võetud.

Ja kuidas tundub see pilt?

See haav seal müüril pole väike, aga eks need kohad tuleb kõik korda teha. Ega nad tohi jääda nagu puuduvad hambad linnaruumi. Loodan, et riik tegeleb ka sellega. Kui riik võttis monumentide äraviimise ette, siis ta peab ka kõik lõpuni korrastama.

Millal te teada saite, et teisipäeva hommikul hakatakse punamonumente teisaldama?

Peaminister helistas samal hommikul kell 6.50.

Mis te ütlesite talle?

Nagu ikka sellistel puhkudel ei jää muud öeda, kui vastata: "selge", ja soovida ilusat päeva. Sel hetkel polnud ju enam vaielda midagi. Tulin tööle ja tutvusin korrakaitseseadusega, mille paragrahv 52 räägib vallasasja hoiulevõtmisest politsei poolt vahetu ohu tõrjumiseks või korrarikkumise kõrvaldamiseks.

Mis meeleolud on inimestel, kes teie poole pöörduvad?

Põhiline küsimus on, et kuidas te lasite sellel sündida. Üsna oodatavalt on see kujunemas minu vastutuseks. Ühest küljest ameti tõttu, teisest küljest minu rahvuse, aga ka senise töökarjääri tõttu.

Aga tuleb keerata uus lehekülg. Muidugi on kahetsusväärne, et volikogu loobus esmaspäeval oma nädal varem tehtud avaldusest, et Narva teisaldab tanki ise.

Kas opositsioon püüdis sellega vastutust teie kaela veeretada?

See on selge, et esmaspäeval algas osa Keskerakonna kandidatide valimisvõitlus riigikogu valimisteks. See oli Mihhail Stalnuhhini ja Aleksei Jevgrafovi sooloesinemine. Sellisel hetkel mõeldakse valijatele, häältele.

Inimesed seda tanki kõrvaldamist ei mõista, küsitakse, miks, ja miks just nüüd seda tehakse. Ei räägitud ju sellest, et koos tankiga lähevad veel teisi mälestusmärke, mille juures 9. mail käiakse. Eks see tekitab küsimusi ja tulebki selgitada.

Aga miks need inimesed ei mõista, kui nii palju on seletatud ja selgitatud? Kas nad on rumalad või on Putini propagandast nii pimestatud?

Seletamist pole kunagi piisavalt. Olgu teemaks COVID, sõjapõgenikud või mälestusmärgid. Selgitada tuleb nii kaua, kuni inimene hakkab sulle vastu rääkima su enda sõnadega.

Äkki inimesed ei tahagi teist seisukohta mõista ja ei soovigi enda arusaamu muuta?

Erinev arusaamine 20. sajandi ajaloost jääb eestlasi ja venelasi Eestis eraldama veel järgmiseski põlvkonnas. Annaks jumal rohkem mõistmist teise poole vastu. Kui mina olen praegu püüdnud seletada eesti poole vaadet, siis mind ei taheta sugugi lõpuni kuulata. Eestlaste seisukohta peame päris kindlasti selgitama rohkem.

Kui palju teie arvates teie toetus selle juhtumi läbi narvalaste seas kukkus?

Olen nüüd oma silmaga näinud, kuidas Narva kõige armastatumast poliitikust saab kõige vihatum poliitik. Võin nüüd öelda, et olen kogenud poliitik.

Kuidas te oma sisemisi tundeid praegu kirjeldaksite?

Pean praegu lihtsalt elama tund tunni kaupa. Järgmised päevad tuleb lihtsalt läbi teha. Seejärel leida endas jõudu pöörata uus lehekülg ja vaadata ette, mis on meie ühisosa.

Kas lahkute sotsiaaldemokraatlikust erakonnast - teisaldamist vedanud siseminister Lauri Läänemets on ju teie parteikaaslane?

Nii kuuma peaga, nagu praegu, pole mõtet teha ühtegi otsust.

Aga selle otsuse olete teinud, et te kevadistel parlamendivalimistel ei kandideeri?

Seda olen ka varem Põhjarannikule öelnud, et mul pole soovi olla suures poliitikas. Ma tahan töötada Narvale, nii kaua, kui see on võimalik. See nõuab volikogu enamuse toetust ja vaieldamatult on ka koalitsioonisaadikute hulgas praegu väga erineva meeleoluga inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles