"Station Narva" esinejate rivvi lisandus akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen

Põhjarannik
Copy
Narvas esineb Kimmo Pohjonen esimest korda.
Narvas esineb Kimmo Pohjonen esimest korda. Foto: Dmitri Kotjuh / Scanpix

Ülejärgmisel nädalavahetusel peetava festivali "Station Narva" värvikate esinejate hulka lisandus Soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen, kes võlub oma elektrilisest pillist välja nii ballaade, folkrokki kui ka šamaanlikke helisid.

Laupäeval, 10. septembril esitab Pohjonen Narvas Kreenholmi kvartalis soolokava, mis sisaldab nii varasemaid kui ka täiesti uusi heliteoseid.

Soome nüüdismuusika tuntumaid tegijaid Kimmo Pohjonen on avaldanud alates 1990. aastate keskpaigast üheksa täispikka sooloalbumit, tuuritanud üle ilma, trooninud Euroopa globaalmuusika edetabeli tipus, pälvinud oma loomingu eest Briti folgipiibli Songlines kriitikutelt maksimumpunkte ja Soome valitsuselt riikliku preemia multidistsiplinaarse kunsti kõrgetasemelise edendamise eest.

2009. aastal sööbis Pohjonen Ida-Viru muusikahuviliste mällu võimsa etteastega Jõhvi kontserdimajas. "Minule on muusika rituaal. Tänapäeval oleme liiga hõivatud oma igapäevatoimetustega, me tormame ringi ja oleme stressis. Mulle meeldib minu muusika puhul selle meditatiivsus. Arvan, et see ongi kogu muusika mõte, et on paik, kus sa saad kontsentreeruda vaid ühele asjale," rääkis Pohjonen pärast kontserti Põhjarannikule.

Ta esines 2008. aastal ka Eesti Vabariigi aastapäeva kontserdil ning 2011. aastal Tallinna lauluväljakul Eesti taasiseseisvumise 20. aastapäeva puhul toimunud "Vabaduse laulu" kontserdil.

Pohjonen on teinud koostööd teiste seas Kronos Quarteti, löökpillimängija Pat Mastelotto ja King Crimsoni kitarristi Trey Gunniga. Tänavu kirjutas ta Eesti filharmoonia kammerkoori 40. sünnipäevaks teose "Vabadus".

"Station Narva" kontserdid toimuvad 9. ja 10. septembril ajaloolises Kreenholmi kvartalis kolmel laval: Narva kunstiresidentuuris, Kreenholmi juhtkonnahoones ja välilaval nendevahelises hoovis. Mõlemal õhtul järgnevad kontserdiprogrammile peod jõeäärses muusikaklubis Ro-Ro. Festivali seni väljakuulutatud esinejad on Ukraina elektrofolgi grupp Onuka, Briti acid jazz´i trio Red Snapper ning Eesti artistid Mahavok, A-Rühm, Bert On Beats, margiiela, Meisterjaan, SUVE ning Narva koosseisud PTF1987 ja IVI.

Ida-Viru juured on mitmetel teistelgi festivalil esinevatel artistidel. Jõhvist on pärit Mahavoki asutajaliige, klahvpillimängija ja ka ansambli SUVE löökpillimängija Kristjan Kallas.

Lisaks tasulistele kontsertidele, mille pääsmeid müüb Piletilevi, toimuvad laupäeval, 10. septembril kella 12-18 tasuta kontserdid Narva eri paikades. Peale muusikaprogrammi toimuvad festivalil ka arutelud, ettevõtluskonverents ja Narva-pärane hommikusöök.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles