Kuressaare teater toob külakostiks teatriklassikat

Põhjarannik
Copy
Lavastuses "Lea" esitavad suhtekolmnurka Markus Habakukk, Piret Krumm ja Kristjan Sarv.
Lavastuses "Lea" esitavad suhtekolmnurka Markus Habakukk, Piret Krumm ja Kristjan Sarv. Foto: Mari-Liis Nellis

15. novembril näeb Jõhvi kontserdimajas Eesti draamaklassikat − näidendit "Lea", mille Kuressaare teater tõi lavale Juhan Smuuli sajanda sünniaastapäeva puhul.

1959. aastal valminud näidendit pole Eesti teatrites enam aastakümneid mängitud.

"Juhan Smuul kirjutas viis näidendit, igaüks isemoodi isikupärane ja praegugi huviga loetav. "Lea" on neist kahtlemata kõige terviklikum draama, tugeva läbiva pingega, mõjuväljalt pigem tragöödia," kirjutab teatrikriitik Pille-Riin Purje kultuurilehes Sirp.

"Traagika lätteks on ainuüksi tegevusaeg: 1941. aasta juunist 1942. aasta jaanuarini. "Ja murrangulise aja taustal kolm tugevat märksõna: usk, võim, armastus."

Romantika on pealispind

Laval rullub lahti suhtekolmnurk: rannatüdruk Lea armastab rikast noorperemeest, kes ütleb talle ära jõukama peretütre kasuks. Least on huvitatud teine, vaesem noormees, kellele Lea ise ära ütleb. Mõlemad mehed tahavad hakata riiki ümber pöörama, üks ühel, teine teisel pool riigitüüri.

Sisemises segaduses Lea valib ema suunamisel kolmanda riigi, taevase kuningriigi, lootes leida jumala kaudu lepitust ja rahu.

Romantiline liin on vaid pealispind, kirjutab Keiu Virro Postimehes ilmunud arvustuses. "Laval nähtava vastasseisu puhul ei olegi rõhk niivõrd sellel, kas üksteise vastas on kommunistid, fašistid, kristlased või ateistid. Tegelased räägivad küll ideedest ja vaadetest laiemalt, ent selle kaudu eelkõige sügavalt isiklikest väärtustest."

Eestlasele ebamugav teema

Eesti draamaklassikasse kuuluva näidendi esimese lavatõlgenduse sellel sajandil tõi Kuressaare teatris lavale lavastaja Elar Vahter (Rakvere teater).

Vahter rääkis ETV kultuurisaates "OP", et lavastus kätkeb ka sellist ebamugavat teemat nagu jumal ja religioon. "See ehmatab või hirmutab natukene keskmist eestlast, me ei ole harjunud jumalast rääkima ja teda otsima, pigem oleme me see rahvas, kes kannatab ära."

Lavastaja lisab, et "Lea" kipub tänapäeva mõttes juba naiivseks jääma, aga see pole üldse halb. "Ma arvan, et see naiivsus ongi üks kaduv inimese osa, see on tegelikult inimese juures väärtuslik, mida peaks hoidma."

Juhan Smuuli tegelasi kehastavad Piret Krumm, Piret Rauk, Lee Trei, Kristjan Sarv, Markus Habakukk, Jürgen Gansen ja Tanel Ting.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles