Ilmateenistus hoiatab läheneva äkilise lumetormi eest

Erik Gamzejev
Copy
2010. aasta detsembris Ida-Virumaal möllanud lumetorm Monika põhjustas sõidukite teelt väljasõite ja liiklusummikuid.
2010. aasta detsembris Ida-Virumaal möllanud lumetorm Monika põhjustas sõidukite teelt väljasõite ja liiklusummikuid. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ilmateenistus hoiatab läheneva lumetormi eest, mis Ida-Virumaal saavutab kõrgpunkti esmaspäeva pärastlõunal ja õhtul ning muudab liiklemise eriti keeruliseks põhjaranniku lähedusse jäävatel teedel. 

Pühapäeval kell 13.57 antud hoiatuse kohaselt tugevneb Eestis ööl vastu esmaspäeva kirdetuul puhanguti 15-21 m/s, hommikul ja päeval saartel ja rannikul kuni 26 m/s. Lumesadu ja tuisk levib Kagu-Eestist hommikuks üle maa, päeval läheb sadu intensiivsemaks. Nähtavus on halb. Lund lisandub 10, kohati kuni 20 cm.

Tiheda saju, tugeva tuule ja tuisu tõttu halvenevad liiklustingimused.

Ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak rääkis pühapäeval veebiülekandes, et kuigi tuulepuhangute numbrid ei tundugi võib-olla väga suured, tuleb arvestada, et ilmaolud muudavad keeruliseks tugeva tuulega kaasnevad lumesadu ja tuisk. "Tekivad tuisuvaalud ja liiklustingimused muutuvad üsna kiiresti raskeks," ütles ta. 

Tormihari on Kiitsaku sõnul esmaspäeva pärastlõunal ja õhtul. "Seda võib nimetada äkktormiks, ta tuleb järsku ja läheb ruttu üle. Seetõttu muutuvad ka ilmalolud väga kiiresti," märkis ta lisades, et alates esmaspäeva lõunast hakkab alates Kagu-Eestist torm rahunema, aga Põhja-Eestis võivad tuulepuhangud esmaspäeva õhtupoolikul ulatuda ka 25 meetrini sekundis. 

Kiitsaku hinnangul tababki torm kõige tugevamini Lääne-Eestit ja Põhja-Eestit.

Kui 2010. aasta detsembris tekkis tugeva lumetormi tõttu suur liiklusummik Padaorus, siis samasse kohta on Kiitsaku sõnul oodata kõige tugevamaid tormihoogusid ka sel esmaspäeval. "Põhja-Eestis lähevad kirdetuulega teelolud väga keeruliseks," märkis ta.   

Päästeamet soovitab soetada kriisivaru ja hoiduda tormis liiklemisest

Päästeamet soovitab esmaspäeval autoga liiklema minna vaid äärmisel vajadusel.

"Hommikul tööle võib-olla veel saate, aga õhtul koju enam ei pruugi, eriti kui tegu on kõrvalteedega. Tihe lumesadu levib üle Eesti, ja arvestades, et tuul muudab ilma lõikavalt külmaks, võib autoga lumme kinnijäämine kujutada endast tõsist ohtu elule ja tervisele. Rääkimata sellest, et kasvab oht liiklusõnnetusteks," ütles päästeameti vastutav Leho Lemsalu.

Lumerohkus ja tuuleiilid tähendavad ka seda, et oodata võib elektrikatkestusi – puude oksad muutuvad raskemaks ning puid võib langeda elektriliinidele. Elektri taastumine võib aga katkestuste rohkuse ja teeolude tõttu kauem aega võtta. Seetõttu soovitab päästeamet vaadata üle kodused toidu- ja joogivarud, laadida telefonid ja akupangad ning tankida auto.

"Mida rohkem igaüks ise enda heaks ära teeb, seda paremini selle tormiga toime tuleme. Õues liikudes panna soojad riided selga ja jalatsid jalga. Autosse soetada väike labidas ja pukseerimisköis, et kui ikkagi on vaja sõitma minna, siis väiksemast kuhjast saaks ise välja. Mida hullemad on olud, seda kauem võtab ka aitajatel aega hädalisteni jõudmine, seetõttu tasub end ise aidata nii palju kui võimalik," rääkis Lemsalu.

Loetelu kodustest varudest leiab veebilehelt olevalmis.ee ning mobiilirakendusest "Ole valmis!". Mõlemast leiab ka käitumisjuhised erinevateks kriisiolukordadeks ning mobiilirakendust saab kasutada ka internetiühenduseta.

Mobiilirakenduse Maru kaudu saab teatada elektrikatkestustest ning infot nende lahendamisest.

Ohu korral elule ja tervisele tuleb helistada hädaabinumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles