Narvas kõlas kontrastne muusikaklassika

Põhjarannik
Copy
Anatoli Štšura juhatatav Narva linna sümfooniaorkester ja tšellist Silvia Ilves Geneva kontserdimaja laval.
Anatoli Štšura juhatatav Narva linna sümfooniaorkester ja tšellist Silvia Ilves Geneva kontserdimaja laval. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

22. jaanuaril alustas Anatoli Štšura juhatatav Narva sümfooniaorkester Narva Geneva kontserdimajas oma 29. tegevusaastat. Kontserdikavas "Kontrastid" astus solistina üles Eesti säravamaid tšelliste Silvia Ilves.

Pühapäeval kõlasid Geneva kontserdimajas Dmitri Šostakovitši polka balletist "Kuldne ajastu" ning kaks adagio't tšellole ja orkestrile ning Joseph Haydni kontsert tšellole ja orkestrile.

Ootamatuid paralleele ja paradokse, riime ja kontraste kahe suure geeniuse, kuid stiililt ja temperamendilt vastandliku helilooja − Joseph Haydni ja Dmitri Šostakovitši − muusikas ning saatuses tutvustas publikule muusikateadlane Larissa Štšura.

"Laitmatut Viini klassikut, Ungari vürsti Esterházy kapellmeistrit Joseph Haydnit ja NSV Liidu esimest heliloojat Dmitri Šostakovitšit lahutab kaks sajandit, ent sellele vaatamata tabasid neid mõlemaid 30. sünnipäeva eel kunstniku ja võimude vaheliste suhete probleemid. Ent kui Haydnile avas Esterházy vürstide teenimine hiilgava tee meisterlikkusele ja üleeuroopalisele kuulsusele, siis Šostakovitšile tähendasid Stalini repressioonide algus ja totaalse parteikontrolli kehtestamine kultuuri üle avangardsete otsingute ja eksperimentide lõppu," rääkis Štšura.

Narva linna sümfooniaorkester asutati 1994. aasta novembris Narva muusikakooli õpetajate ja lõpetajate instrumentaalansambli baasil. Silvia Ilves on nii üleriigiliste kui ka rahvusvaheliste konkursside võitja, "Klassikatähtede" konkursi finalist ning ansambli Ilves Sisters liige. Oma virtuoosse esitusega vallutas Ilves kuulajate südamed, pälvides tormilised ovatsioonid ja vaimustunud bis-hüüded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles