Neeme Kuningas toob Ida-Viru noortega lavale rokkooperi

Erik Gamzejev
Copy
Neeme Kuningas on olnud laval Kohtla-Järve gümnaasiumi suurprojektis "Väike laul suurele lavale", aga sel kevadel lavastab ta Ida-Viru noortega rokkooperi "Johnny" muusikal põhinevat etendust "Kiip".
Neeme Kuningas on olnud laval Kohtla-Järve gümnaasiumi suurprojektis "Väike laul suurele lavale", aga sel kevadel lavastab ta Ida-Viru noortega rokkooperi "Johnny" muusikal põhinevat etendust "Kiip". Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve gümnaasiumi etenduskunstide õpetaja Neeme Kuningas toob sel kevadel koos Ida-Viru noortega lavale rokkooperi "Johnny" ainetel valmiva kontsertetenduse, mis saab pealkirjaks "Kiip".

Rahvusooperis Estonia ja paljudes maailma ooperimajades sadu oopereid lavastanud Kuningas tõdes, et ligemale pool sajandit tagasi Olav Ehala, Peeter Volkonski ja ansambli Ruja muusikute Jaanus Nõgisto ja Margus Kappeli loodud rokkooperi lavale toomine Ida-Virumaa koolinoortega on paras katsumus. "See on väga nõudlik muusika. Asjaarmastajatel on sellega küllaltki keeruline toime tulla. Solistidel peab olema noodivõimekust ja ka esinemiskogemust rohkem kui vaid näiteks kooris laulmisel," ütles ta, märkides, et seetõttu tehakse 11. veebruaril gümnaasiumis ka konkurss, et leida Ida-Virumaalt sobivaid osalejaid.

Kui 1980. aastal noorsooteatris etendunud rokkooperile kirjutasid Jonathan Livingstone´i jutustuse "Kajakas" ainetel libreto Mati Unt ja Kalju Komissarov, siis eelseisva etenduse jaoks on Kuningas teinud uue libreto. "Tollal oli nõukaaeg ja kontekst hoopis teine. Põhiteema oli, et üks kajakas ei taha olla parves, vaid lennata iseseisvalt. Seda teemat arvestame ka meie. Aga me viime kogu tegevuse tulevikku, 50 aasta kaugusele, kus noored peavad tegema valikuid, kas saada kiibistatud või mitte. Kiip annab mitmesuguseid eeliseid, aga võtab ära vabaduse ja oled kontrollitud," rääkis Kuningas.

Tema sõnul on praegu raske öelda, kui palju osalejaid etenduses kaasa teeb. Laval on muusikud, lauljad ja ka koreograafiarühm.

Esietendus tuleb 9. mail Kohtla-Järve kultuurikeskuses ning hiljem on kavas seda mängida ka Jõhvi kultuurikeskuses ja Narva Geneva keskuses.

Kuningas ütles, et "Johnny" lavale toomine oli gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri algatus. Agur tegi selliseid muusikalisi suurprojekte aastaid ka Tallinnas Gustav Adolfi gümnaasiumi direktorina. "Teda vaimustas väga "Johnny" muusika. Ja samuti need vääristekstid, mille autorite seas on ka Juhan Viiding ja August Sang," ütles Kuningas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles