Kaitseministeerium ei taha Ida-Virumaale päikeseparke lubada

Põhjarannik
Copy
Kaitseministeeriumi kinnitusel ei puuduta piirang üldjuhul koolimajadele ja lasteaedadele rajatavaid päikeseelektrijaamu, kuid olulised on pindala ja võimsus. Lasteaia Karuke päikesepaneelid Kohtla-Järvel.
Kaitseministeeriumi kinnitusel ei puuduta piirang üldjuhul koolimajadele ja lasteaedadele rajatavaid päikeseelektrijaamu, kuid olulised on pindala ja võimsus. Lasteaia Karuke päikesepaneelid Kohtla-Järvel. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kaitseministeerium seab kahtluse alla päikeseelektrijaamade rajamise Ida-Virumaal ja Kagu-Eestis, kuna need võivad segada kaitseväe eelhoiatussüsteeme. Ida-Viru omavalitsused on mures, sest ilma päikese- ja tuuleenergiata ei suuda nad valitsuse seatud kliimaeesmärke täita.

Narvas on päikesepaneelidega varustatud mõni üksik hoone, nende seas näiteks Astri ja Fama kaubanduskeskus. Omavalitsus sooviks ka avaliku sektori hoonetele päikesepaneele paigaldada, kuid 50 kilovatti on võimsuse piir, millest alates peab päikeseelektrijaamu kaitseministeeriumiga kooskõlastama, teatas ERR.

"Kaitseministeeriumi jaoks on väljakutse päikeseelektrijaamast kiirguv elektromagnetlaine, mis segab kaitseväe eelhoiatussüsteeme, ja eelhoiatussüsteemid omakorda on väga kaalukas osa riigikaitse hoidmisest," selgitas kaitseministeeriumi innovatsiooni osakonna juhataja Miiko Peris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles