Tantsufestivalile "J-Fest" on tänavu oodata rekordarvu osalisi

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Festivalikorraldajad lubavad tänavu taas vaatemängulisi tantsulahinguid.
Festivalikorraldajad lubavad tänavu taas vaatemängulisi tantsulahinguid. Foto: Georgi Andžans

Laupäeval, 25. märtsil Jõhvi kontserdimajas algavale IV tantsufestivalile "J-Fest 2023" oodatakse üle tuhande osaleja kuuest Euroopa riigist.

2019. aastal gümnasistide Kirill Volkovi ja Dmitri Orehhovi ning nende õpetaja Natalja Šabartšina loovtööna sündinud üheaastane üritus on neile endilegi ootamatult üle kasvanud rahvusvahelise tasemega festivaliks. Mullu kogunes "J-Festile" tuhat tantsijat ning see valiti Ida-Virumaa aasta kultuurisündmuseks.

Tänavu on oodata uut rekordit: festivalile on registreerunud üle tuhande osaleja nii Eestist kui ka Lätist, Leedust, Kasahstanist, Prantsusmaalt ja Belgiast.

"Esimesel korral tundsime asjast lihtsalt ise mõnu, aga nähes, et asjast huvitatuid on teisigi, otsustasime jätkata," rääkis Natalja Šabartšina. "Teine festival oli veel ägedam ning kolmandal korral laienes veelgi, toimudes lisaks Jõhvile ka Tallinnas. Oleme leidnud palju sõpru, kutsunud osalema rahvusvahelise kohtunike meeskonna ja areneme edasi − tahame jääda vähemalt senisele tasemele, kuid veel parem oleks edasi liikuda."

Praegu tegeleb festivalikorraldusega terve meeskond: algatajatega on ühinenud Veera Jegorova, Erich Pullerits, Martin Pihlap, Artjom Hinn ja Edgar Rahhimov. Festivalist on saanud Baltimaade suuremaid tantsufoorumeid, kus eri vanuses ja eri rahvusest eri stiilide harrastajad tulevad kokku, et üksteisega mõõtu võtta.

"Päris alguses oli meie festivalil esindatud ainult tänavatantsukultuur, nüüd aga saavad osaleda kõik soovijad mis tahes stiilis ja ükskõik mis tasemel," sõnas Natalja Šabartšina. "Igaüks leiab endale sobiva kategooria. Sellist asja pole rohkem mitte kusagil, vähemalt mina pole kohanud. Meie võistluse eripära on ka see, et võitjad saavad rahalisi auhindu."

"J-Fest 2023" koosneb kolmest rahvusvahelisest üritusest. Laupäeval saavad avapaugu neist kaks: Jõhvi kontserdimaja suurel laval astuvad üles Baltimaade suuremad tantsukollektiivid, kammersaalis aga peetakse tantsulahinguid, kus tantsijad improviseerivad, võisteldes üksi või paarides oma kategooria parima tantsija tiitli nimel. Kohtunikena on ametis professionaalid nii Eestist kui ka Saksamaalt, Ukrainast ja Jamaicalt.

Festivali kolmas etapp, "J-Fest 2023 x Tingz Ball" toimub pealinnas − 6. mail kogunevad vogue'i kultuuri mõjukamad esindajad üle kogu maailma Tallinna, et võistelda peaauhinna nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles