Endisest merekonteinerist saab noorte suvine pesa

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Maarja-Liisa Lepsalu sõnul valiti pumptrack liikuva noortekeskuse esimeseks peatuspaigaks just seetõttu, et see on koht, kus noored aktiivselt kogunevad.
Maarja-Liisa Lepsalu sõnul valiti pumptrack liikuva noortekeskuse esimeseks peatuspaigaks just seetõttu, et see on koht, kus noored aktiivselt kogunevad. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Esmaspäeval jõudis Toila pumptrack´ile merekonteinerisse ehitatud noortekeskus, mis hakkab suvel rändama mööda valda, et jõuda võimalikult paljude noorteni. Pidulik avamine on 1. juunil.

Varem Taiwani ettevõtet Evergreen teeninud ning veeteid seilanud 20jalasest konteinerist sai noortekeskus Toila valla noorte ja Eesti kunstiakadeemia tootedisaini magistrantide koostöös.

Liikuva noortekeskuse idee algatasid koolinoored ise. Nad on kandnud ka võtmerolli mudeli väljatöötamises, rahastuse taotlemises, partnerite leidmises, ruumi sisekujunduse planeerimises, välisdisaini kavandi loomises ning avamispeo korraldamises.

"Meie tiim on väga tänulik, et meid on usaldatud, meie ettepanekuid on võetud päriselt kuulda ning oleme saanud olla selles protsessis täiskasvanutega võrdsed ja teineteist toetavad partnerid," ütles Toila gümnaasiumi õpilane Anni Triin Salvan.

"Selle tulemusel oleme loonud üheskoos lahenduse, mis võimaldab noortele nüüdisaegse eneseteostus- ja suhtluskeskkonna, aga annab oma mobiilsusega ka tohutut lisaväärtust kogukonnale, omavalitsusele ning noortevaldkonnale. Loodame, et meie positiivne kogemus on inspiratsiooniks üle Eesti," lisas ta.

Toila valla noorsootööjuhi Maarja-Liisa Lepsalu sõnul on imetlusväärne, et 13-16aastaste noorte algatusel ja aktiivsel osalusel sündinud mudeli lõpplahendus on tasemel, millesarnast Eesti noortevaldkonnas ei leia.

Toila valla noored avavad liikuva noortekeskuse koos rokkbändiga Boamadu 1. juunil kell 17 Toila pumptrack´il.

Lepsalu sõnul valiti pumptrack esimeseks peatuspaigaks just seetõttu, et see on koht, kus noored aktiivselt kogunevad. Sel aastal on noortekeskusel plaanis peatuda veel Kohtla-Nõmmel asuva Eesti kaevandusmuuseumi territooriumil ning Toila rannaalal. "Nimekiri pole kindlasti lõplik ning sõltub suuresti valla noorte endi ootustest ja vajadustest."

Liikuva noortekeskuse ehitus läks maksma ligi 43 000 eurot, millest lõviosa katab MTÜ Kirderanniku Koostöökogu saadud Leaderi toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles