JUHTKIRI Kuidas see ikkagi võimalik on? (1)

Põhjarannik
Copy
Nikolai Ossipenko.
Nikolai Ossipenko. Foto: Kuvatõmmis

Ettevõtja Nikolai Ossipenkole kuulunud kommunaalettevõtted N&V ning Ekovir, mis praegu küll formaalselt ärimehele ei kuulu, on aastaid olnud väga tegusad Ida-Virumaa teehoolduses ja prügimajanduses. Kuid erinevalt suuremast osast ettevõtetest on neid pidevalt saatnud skandaalid, mis on seotud küll korruptsiooni, küll maksuvõlgade, küll maksupettusega. Tegelikult pole aga see N&V, mis kunagi tegutses, ammu enam see firma, sest kuigi nimi on alles jäänud, on ettevõte ühinemiste, likvideerimiste ja muude juriidiliste trikitamistega muutunud, millest annab tunnistust hulk registrist kustutatud sama nime, kuid erineva registrinumbriga ettevõtteid.

Aga ikka ja jälle on Ossipenkol õnnestunud oma firmad ebameeldivustest välja tuua ning järjekordseid riigihankeid võita.

Mäletame ju aastatetagust korruptsioonilugu, mille tagajärjel lõpuks mõisteti küll süüdi kaks Kohtla-Järve endist linnajuhti, kuid Nikolai Ossipenko pääses tänu tervisetõendile ning tõi ka oma firma tule alt välja, kuigi kohus lõpuks nentis, et see oli saanud kriminaalset tulu. On olnud maksupettuse juhtum ja teisi maksuvaidlusi. Ka eelmisel aastal lahvatanud Kohtla-Järve suure korruptsiooniskandaali keskmes on N&V ning selle endine omanik Nikolai Ossipenko. Tänavu kevadel tõstatas Põhjarannik küsimuse, kuidas saavad need kaks ettevõtet osutada avalikke teenuseid, kui peavad sanktsioonide all olema.

Enamikul juhtudest on aga need firmad ebameeldivustest välja pugenud. See on iseenesest muidugi fenomen, mis aga tekitab küsimuse: kuidas see ikkagi võimalik on?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles