Noored pianistid astuvad üles koos Narva sümfooniaorkestriga

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Uue klaverifestivali kunstiline juht, pianist ja pedagoog Age Juurikas ootab osa saama klaverisuvest võluvas suvepealinnas Pärnus ning avastama Ida-Virumaa kultuurikeskusi Narvat ja Jõhvit.
Uue klaverifestivali kunstiline juht, pianist ja pedagoog Age Juurikas ootab osa saama klaverisuvest võluvas suvepealinnas Pärnus ning avastama Ida-Virumaa kultuurikeskusi Narvat ja Jõhvit. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

4.-11. juulini toimub Jõhvis, Narvas ja Pärnus esimest korda festival "Eesti klaverisuvi", kus kontsertidega paralleelselt täiendavad noored pianistid end meistriklassides.

"Eesti klaverisuvi" on uus klaverifestival, mis ühendab põnevaid soolokontserte ja meistriklasse rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud pianistide juhendamisel.

Meistriklassis osalejatele avaneb võimalus särada kolmel galakontserdil, neist lausa kahel koos Narva linna sümfooniaorkestriga Anatoli Štšura dirigeerimisel: 10. juulil Narva Geneva kontserdimajas ja 11. juulil festivali lõppkontserdil Jõhvi kontserdimajas.

"Festival on klaverisõprade uus kohtumispaik Eestis. Olete oodatud osa saama klaverisuvest võluvas suvepealinnas Pärnus ning avastama Ida-Virumaa kultuurikeskusi Narvat ja Jõhvit," ütles festivali kunstiline juht, pianist ja pedagoog Age Juurikas.

Meistriklassidesse tulevad osalejad Jaapanist, Koreast, Iisraelist ja Eestist.

"Festivalil, kus maailma tunnustatud pianistid jagavad oma oskusi noortega meistriklassides, on potentsiaal kujuneda oluliseks platvormiks Eesti noorte klaverikunstnike motiveerimisel ning neile rahvusvaheliste sildade ehitamisel," märkis Age Juurikas ERRile.

Noorte pianistidega kaastegev Narva linna sümfooniaorkester moodustati 1994. aasta novembris instrumentaalansamblist, mille koosseisus mängisid Narva muusikakooli õpetajad ja vilistlased. Orkestrit asus juhtima Valgevene riikliku konservatooriumi heliloominguteaduskonna vilistlane ja Venemaa heliloojate liidu liige Anatoli Štšura, kes on tänaseni orkestri kunstiline juht ja peadirigent.

Koos orkestriga on soleerinud sellised tuntud muusikud nagu pianistid Kalle Randalu, Peeter Laul, Ivari Ilja, Juri Bogdanov ja Niina Serjogina, viiuldajad Lev Klõtškov, Artjom Šiškov, Michael Foyle ja Ilja Kozlov, tšellistid Aleksei Stadler ja Mihhail Radunski, flöödimängijad Maria Fedotova ja Oksana Sinkova ning paljud teised.

Orkester on osalenud mitmes rahvusvahelises projektis nagu muusikafestival "Tubin ja tema aeg", rahvusvaheline J. Mravinski nimeline muusikafestival, Chopini konkurss ning rahvusvaheline laulu- ja tantsupidu "Slaavi pärg".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles