JUHTKIRI Valitsemine ei pea pelgalt olema, vaid ka näima aus

Põhjarannik
Copy
Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Lüganusel on taas lahvatanud skandaal, kus haridus ja poliitika on omavahel segunenud. Mäletame veel nelja aasta tagust juhtumit, kus vallavõim vallandas poliitilistel põhjustel Kiviõli 1. keskkooli toonase direktori Heidi Uustalu, millele järgnes pahameeletorm. Kuigi toona toodi põhjenduseks väide, et Uustalu tõi poliitika kooliseinte vahele, lubades Reformierakonna noortel koolis oma üritust läbi viia, oli kõigile selge, et tegemist oli poliitilise arveteklaarimisega, sest direktor kuulus volikogus opositsioonileeri. Toona leidis see sündmus üleriigilist tähelepanu ning kindlasti ei mõjunud see hästi valla mainele.

Nüüd on Kiviõli 1. keskkooli direktori ümber taas pinged. Tänases Põhjarannikus käsitleme juhtumit, kus õpilase ja õpetaja vahel aset leidnud sõnavahetuse tagajärjed paisusid uskumatult suureks. Õpetaja rääkis Põhjarannikule, et tegelikult ei olnud see üldse tema õpilane. Kuid kuna poiss segas tunni alustamist ja keeldus lahkumast õpilaste puhkeruumist, kus pidi algama tund, siis läks ta oma kolleegile appi. Tulemuseks oli lapsevanemate sekkumine ning nõudmine õpetaja vallandada.

Edasi aga räägivad osapooled erinevaid versioone. Ent fakt on see, et juhtumile järgnesid koolis kaks pea samasisulist järelevalvemenetlust, mis ei ole tavapärane. Kas see oli läbi viidud kohapeal märkimisväärset mõjuvõimu omava lapsevanema survel või mitte, on praegu üheselt küll võimatu väita. Aga neil, kes seda väidavad, on välja käia oma loogiline sündmuste ahel. Kui vallavalitsus ütleb, et tahtis enne kooli üleandmist riigile kontrollida, kui korrektselt seal asju aetud on, siis miks ei tehtud samasugust järelevalvet ülejäänud kahes koolis, mis samuti sügisest riigistatakse? Miks ei saanud Kiviõli 1. keskkooli direktoriga sarnast hoiatust linna vene kooli direktor, kui oli teada, et seal ministeeriumi läbi viidud järelevalve tuvastas vaat et tõsisemaidki rikkumisi? Kas sellepärast, et ta kuulub võimuliitu?

Küsimusi siin tekib. Ning tuleb ikka ja jälle öelda, et valitsemine ei pea vaid olema, vaid ka näima läbipaistev ja aus. Ja Lüganuse vallavõimul on siin tükk tööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles