Filmilaagri auhinnasadu Narva ja Tallinna ühistiimil

Copy
Filmilaagris osalejad: Nata Linda Sikkal, Amanda Karolina Kattel, Mihkel Pakk, Viktoria Koroljova, Eva Vedenejeva, Ksenia Ivanova, Timofei Maljuganov, Ellina Revina.
Filmilaagris osalejad: Nata Linda Sikkal, Amanda Karolina Kattel, Mihkel Pakk, Viktoria Koroljova, Eva Vedenejeva, Ksenia Ivanova, Timofei Maljuganov, Ellina Revina. Foto: Rannapungerja filmilaager

Rannapungerja filmilaagri minifestivalil sai kõige rohkem auhindu Narva-Tallinna ühistiimi film "Parem homme". Kuue laagrifilmi seast märkis žürii ära just selle filmi puhul parima operaatoritöö ja parima meesnäitleja − Mihkel Pakk −, lisaks sai film tunnustuse ühiskondlikult olulise teema käsitlemise eest ja ka laagriliste endi publikupreemia.

Filmi "Parem homme" monteerija Timofei Maljuganov (17) Narva Soldino gümnaasiumist on varemgi filmitegemisega kokku puutunud ja peab seda oma hobiks. Ta kinnitab, et õppis juurde huvitavaid animatsioonitehnikaid ja eriefekte, aga kõige parem oli laagris koostöö oma tiimiga: "Mul oli võimalus oma eesti keelt arendada, sest meie tiimis olid nii narvakad kui tallinlased. Oli hea olla keskkonnas, kus ma pean rääkima ja teiste inimestega koos töötama." Kuna Timofei jätkab sügisest õpinguid Narva riigigümnaasiumis, tuleb eesti keele praktika kindlasti ka koolitöös kasuks. "Minu jaoks on väga huvitav midagi välja mõelda ja filmida. Oma filmi tegime algusest lõpuni ise."

Kuidas panna tossud ise uksest välja kõndima, draakon lendama või auto põlema?

Laagri juhendaja Liina Särkinen on oma ala entusiast ja Tallinna Kinomaja filmikooli asutaja. Ta aitas noortel moodustada 7-8-liikmelised "produktsioonifirmad", mis jaotasid omavahel rollid ja tegid läbi kogu kaheminutilise filmi loomise protsessi.

Filmilaagri töötubades õppisid noored Stop Motioni animatsioonitehnikat Lyza Jarvise juhendamisel, kes selgitas, et see on lihtne ka neile, kes pole enne midagi niisugust proovinud, ja aitab meeskonnas kiiresti üksmeele luua.

Kuna seekordses laagris jagas oma teadmisi ka eriefektiguru Heiki Luts (Frost Effects), siis pidi iga tiim plaanima oma loosse ka koha eriefekti jaoks. Teemad said tiimid vabalt valida ja tulemuseks olidki väga erinevad lähenemised: kes lustisid niisama, kes panid kokku korraliku õuduka (nagu Ida-Viru tüdrukute "Midnight Game").

Ootamatu puändiga üllatas filmikooli tuumikuga tiimi film "Isu", mille režissöör Säde (16) asub uuest kooliaastast õppima Tallinna Vanalinna hariduskolleegiumi kinoklassis. "Isu" sai žürii auhinna parima stsenaariumi eest. Säde leidis, et oli tore, et laagris ei olnud seekord ainult Tallinna lapsed, "vaid ka siit kandist". Tiimikaaslane Sonja (15) rõõmustas, et esialgne keelebarjäär sai ületatud ja koostöö sujus.

Rannapungerjal on filmilaagrit korraldatud juba seitse suve, seekord olid 40 osaleja seas ka noored Ida-Virumaalt, noorimad osalejad 12-, vanim juba 18aastane. Paljud lapsed olid filmilaagris juba mitmendat korda. Lisaks filmitegemisele täitsid nädalajagu laagripäevi sportmängud, ujumispäev Kauksi rannas ja ka üks "mõrvamüsteerium".

Laagrimeeskondadel on võimalus esitada oma filmid koolifilmi festivalile, mida kinomaja filmikool korraldab sügisel kinos Artis. Kõik teised koolinoored on samuti oodatud esitama oma filme hiljemalt 15. septembriks.

Ida-Virumaalt osalesid filmilaagris Sinimäe põhikooli, Jõhvi põhikooli, Soldino gümnaasiumi, Narva Pähklimäe gümnaasiumi ja Narva Keeltelütseumi õpilased. 

Laagri korraldamisele aitas kaasa Filmihack, selle toimumist toetas Saksa Liitvabariigi suursaatkond Eestis. Kaamerad laenas noortele filmitegijatele Canon Overall Eesti, tahvelarvutid StopMotioni jaoks laenas Telia.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles