JUHTKIRI Kas riigikogusse valitud Ida-Viru saadikuid on tabanud mälukaotus?

Põhjarannik
Copy
Ida-Virumaalt riigikogusse valitud reformierakondlase Meelis Kiili valimiskampaaniaauto Jõhvi keskväljakul.
Ida-Virumaalt riigikogusse valitud reformierakondlase Meelis Kiili valimiskampaaniaauto Jõhvi keskväljakul. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Peaaegu kõik Ida-Virumaal riigikogusse kandideerinud poliitikud kuulutasid enne valimisi justkui ühest suust, et andke hääl neile, sest just nemad on need tublid mehed ja naised, kes panevad Ida-Virumaa ettevõtete tasutavad keskkonnamaksud tagasi Ida-Virumaale voolama.

Pärast seda, kui osa neist ka valituks sai, on neid tabanud justkui mälukaotus. Enam ei räägi nad sel teemal peaaegu üldse midagi. Koalitsioonileppesse seda küsimust ei kirjutatud. Nad ei survesta ka oma erakondi mingil nähtaval moel selle küsimusega tegelema.

Ometigi peaksid nad päevast päeva seda kõva häälega tegema. Kordama pidevalt, et halloo, see oli lubadus, miks Ida-Virumaa inimesed hääletasid minu ja erakonna poolt! Me ei saa valijaid petta! Me peame tegema seda, mida me lubasime!

Justkui lohutusauhinnana püütakse praegu serveerida seda, et riigikogu otsustas enne pikale suvepuhkusele jäämist jagada omavalitsuste vahel ringi 8,3 miljonit eurot. Kõige jõukamatelt võetakse ära ja jagatakse vaesemate vahel laiali. Poliitikud taovad vastu rinda ja kuulutavad, et Ida-Virumaa võidab sellest kõige suurema osa ehk kaheksa omavalitsuse peale kokku ligikaudu 2,5 miljonit eurot. Aga see ongi loomulik, sest Ida-Virumaa on üks suuremaid maakondi Eestis.

Muidugi on ka 2,5 miljonit lisaeurot abiks, aga see on ikkagi hoopis väiksemast suurusjärgust ja väiksema mõjuga rahasumma kui see, mida riigikogusse kandideerijad kampaania ajal silmas pidasid.

Erinevate erakondade saadikuid ühendav Ida-Virumaa toetusrühm, kirjutage suvetööna see keskkonnatasude Ida-Virumaale suunamise eelnõu valmis ja survestage oma erakondade juhte, et see saaks koos järgmise aasta eelarvega ka vastu võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles