Sinimägede sõjamuuseum räägib paremini lahti ründelennuki ja tanki loo

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Pool sajandit vees ligunenud lennuk IL-2 leidis ülemöödunud aastal koha Vaivara Sinimägede muuseumi näitusemajas. Ivika Maidre sõnul hangib muuseum nüüd teabekioski, et ründelennuki lugu paremini esile tuua. Teabekioski saab ka tank T-34, mis peagi muuseumi tehnikahalli jõuab.
Pool sajandit vees ligunenud lennuk IL-2 leidis ülemöödunud aastal koha Vaivara Sinimägede muuseumi näitusemajas. Ivika Maidre sõnul hangib muuseum nüüd teabekioski, et ründelennuki lugu paremini esile tuua. Teabekioski saab ka tank T-34, mis peagi muuseumi tehnikahalli jõuab. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Vaivara Sinimägede muuseum täiendab oma väljapanekut kahe teabekioskiga. Neist üks tutvustab muuseumi üht põnevamat eksponaati, ründelennukit IL-2, teine läheb tehnikahalli, kuhu peagi jõuab tank T-34. Mõlemad sõjamasinad tõmbasid kohalikud ajaloohuvilised välja Kurtna järvedest.

14. veebruaril 1944. aastal lahkus Leningradi lähedalt lahingusse ründelennuk IL-2 ega naasnud enam kunagi. 1999. aastal tõstsid Ida-Viru sõjaajaloo klubi Otsing ning akvalangistide klubid Akvanaut ja Ihtüandr sellesama lennuki jäänused üles Konsu järvest. Ülemöödunud aastal jõudis lennumasin Sinimägede sõjamuuseumi püsinäitusele.

"Loomulikult polnud pool sajandit vees ligunenud lennuk läikiv ja ühes tükis, aga kõige hädavajalikum konserveerimistöö on tehtud. Lähiajal saab lennuk teabekioski, sest tal on jutustada suur lugu 1944. aasta sündmustest Kirde-Eestis," ütles Vaivara Sinimägede muuseumi juhataja Ivika Maidre.

Ajaloolasena hindab ta, et tegu pole suvalise lennukiga, vaid see on siit kandist ja pardanumbri kaudu on välja uuritud tema lugu.

Suured sõjamasinad ja inimeste saatused

Lennukivraki tõi muuseumile Ida-Viru sõjaajaloo klubi Otsing juht Igor Sedunov, kes osales ka selle järvest välja tõstmisel. Eksponeerimise järge on veel ootamas 2000. aastal Mätasjärvest välja tõmmatud tank T-34. Kuigi tank oli järve paksus mudakihis päris hästi säilinud, kulus klubiliikmetel tema restaureerimiseks palju aega ja vaeva.

Muuseum püstitas aastaringse tehnikahalli, et tank välja panna. "Hallis saab pakkuda heaperemehelikku varjualust, hoides sõjamasinat kuivas ja katuse all ning ühtlasi kaitstes vandaalitsemise eest," tõdes Ivika Maidre.

Lisaks lennuki ja tanki lugu jutustavatele teabekioskitele valmib muuseumis rändnäitus "Inimesed ja saatused", mis selgitab lähemalt, mida tähendas II maailmasõda Vaivarale ja selle elanikele.

Ivika Maidre tõi näiteks, et kui välistendi ühel poolel saab lugeda sõjamees Georg Soodenist, siis teine pool räägib Vaivara surnuaiast, kus ta langes. "Räägime lugusid, mis on seotud selle paiga ja inimestega. Näitusel portreteeritud kuuest inimesest ainult üks elas sõja üle ja temagi jäi välismaale."

Kaks sõjamuuseumi ühendavad jõud

Muuseum värskendab ja täiendab oma väljapanekut projekti MilHer raames, ühendades II maailmasõja ajaloo tutvustamiseks jõud Eesti sõjamuuseumi − kindral Laidoneri muuseumiga. Kaks muuseumi töötavad koos välja Ida-Virumaad ja Viimsit ühendava ajalooteekonna, mis viib huvilise II maailmasõja radadele.

Turismimarsruut läbib Tallinna-Narva maantee äärde jäävaid II maailmasõjaga seotud paiku ning selle leiab tulevikus mõlema muuseumi kodulehelt. Veebile täienduseks ilmub trükis eesti, inglise ja vene keeles, mis lisaks vaatamisväärsustele tutvustab ka tee peale jäävaid toitlustus- ja majutuskohti.

Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill ütles, et II maailmasõda meenutavate paikade ühele turismimarsruudile koondamine teeb ajaloo tundmaõppimise lihtsamaks ja põnevamaks.

"Kahe muuseumi koostööst võidavad nii Eesti sõjaajaloohuvilised, turistid kui kohalikud ettevõtjad," rääkis Lill, avaldades lootust, et uus teejuht toob rohkem inimesi Ida-Virumaalt sõjamuuseumisse Viimsis ning samas julgustab Tallinna rahvast ja väliskülalisi Ida-Eestit avastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles