Narva ooperipäevadel kohtuvad ooper ja ballett, Depeche Mode ja Murakami

Põhjarannik
Copy
Leedu nüüdisaegse balleti teater Baltic Ballet Theatre esitab Narva ooperipäevadel Depeche Mode´i muusikal ja Haruki Murakami romaanil põhineva etenduse "Another World".
Leedu nüüdisaegse balleti teater Baltic Ballet Theatre esitab Narva ooperipäevadel Depeche Mode´i muusikal ja Haruki Murakami romaanil põhineva etenduse "Another World". Foto: Narva Ooperipäevad

16.-19. augustini Narvas Kreenholmi kvartalis toimuva ooperifestivali programm pakub ooperile lisaks ka balletietendusi ning põnevat avastamist isegi Depeche Mode´i ja Haruki Murakami fännidele.

16. augustil väisab Narva ooperipäevi Leedu rahvusooper, tuues endaga kaasa Pergolesi koomilise ooperi "La Serva Padrona". Etendus räägib teenijannast, kes proovib leidlikkusega perenaiseks saada, narritades oma peremeest. See on lugu armastusest ja kavalusest ning kogu publikust saavad pulmakülalised.

Lavastus tuuakse kohale rekal, millelt see Narva Kreenholmi läheduses asuvas uues põnevas kultuurikohas, Narva kunstiresidentuuri hoovis publikule ka ette kantakse.

17. augustil esietendub Narva Kreenholmis ungari helilooja Béla Bartóki ooper "Hertsog Sinihabeme loss", mis põhineb Charles Perrault´ tuntud muinasjutul. "Sisust tulenevalt valisime lavastuse toimumispaigaks Kreenholmi manufaktuuri ruumid, mis on põnevad ja müstilised ning sobivad hästi Sinihabeme loo jutustamiseks," räägib produtsent, Narva ooperipäevade kunstiline juht Julia Savitskaja.

Sinihabeme libreto autor on ungari poeet Béla Balázs ning ooper räägib loo hertsogist, kes toob oma noore naise Juuditi süngesse akendeta lossi, kus on seitse lukustatud ust. Solistidena teevad kaasa Eesti-Ukraina ooperilaulja, bass Pavlo Balakin ja Serbiast pärit sopran Marija Jelić ning muusikat mängib Narva linna sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhtimisel.

17. augustil on festivaliprogrammis kordusena laval Narva ooperipäevade eelmise aasta menutükk, Eesti rahvusooperi esitantsija ja koreograafi, Eesti presidendi noore kultuuritegelase preemia laureaadi Jevgeni Gribi ning Soome vabakutselise balletiartisti Jack Trayleni loodud ballett "Flesh".

Keha ja hinge koostöö väljendamiseks on kasutanud autorid nii klassikalise balleti kui ka nüüdisaegse tantsukunsti väljendusvahendeid.

18. augustil etendub festivali raames Narva Kreenholmis Depeche Mode´i muusikal ja Haruki Murakami romaanil "Hard-Boiled Wonderland and the End of the World" põhinev ballett "Another World", mida esitab Leedu ambitsioonikas nüüdisaegse balleti teater Baltic Ballet Theatre.

Kahetunnine etendus ühendab endas erinevad kunstižanrid ning pakub elamusi sümbolitest, filosoofiast, kujunditest ja hoogsast muusikast. Paljud tantsijad on ka ise Depeche Mode´i fännid ning trupp leiab üksmeelselt, et lavalt kõlavates laulusõnades ja meloodiates on palju draamat, mille edasiandmine tantsus nõuab pingutust ning jätab unustamatu mulje.

19. augustil esietendub Narvas menukas ooper "Adriana Lecouvreur", mille keskmes on värvikas armukolmnurk kuulsa näitlejanna, tema aristokraadist austaja ja endise armukese vahel.

Itaalia helilooja Francesco Cilea ooper "Adriana Lecouvreur" tuuakse lavale Narva meeskonna ning Leedu nüüdisaegse muusika ja videokunsti trupi NB8 ART koostöös. Lavastajateks on kutsutud Gjorgji Petrushevski ja Dejan Proshev, kellest viimane on Makedoonia ooperi- ja balletiteatri kunstiline juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles