Leedu rahvusooper sõidab uhkete kostüümide ja rekaga Narva ooperipäevadele

Põhjarannik
Copy
Stseen Leedu rahvusooperi etendusest "La Serva Padrona".
Stseen Leedu rahvusooperi etendusest "La Serva Padrona". Foto: Martynas Aleksa

16. augustil algavatel Narva ooperipäevadel annab esimese etenduse Leedu rahvusooper. Piirilinna uues kultuurikohas, Narva kunstiresidentuuri hoovis (Joala 18) jõuab publiku ette Pergolesi värvikirevate kostüümidega koomiline ooper "La Serva Padrona"

Eesti keeles nime all "Teenijanna-käskijanna" tuntud lavateos esietendus ligi kolmsada aastat tagasi. Sellest sai kohe publiku lemmik − isandale ninanipsu teinud kaval tütarlaps naerutas kõiki.

See on lugu teenijannast, kes proovib leidlikkusega perenaiseks saada, narritades oma peremeest. See on lugu armastusest ja kavalusest, kus kogu publikust saavad pulmakülalised.

18. sajandil oli kombeks tervet õhtut täitva tõsise opera seria vaheajal mängida lühemaid koomilisi lugusid, mis tõid õhtusse naljakat vaheldust. Sageli kasutati neis kas ooperi tegelasi või commedia dell´arte maske. "La Serva Padrona" on üks väheseid selle žanri esindajaid, mida tänapäevalgi sageli mängitakse.

Leedu rahvusooper kohandas selle lavastuse sobivaks teatri väljasõitudeks. Lava ehitati rekale, millelt etendus ka 16. augustil Narva kunstiresidentuuri hoovis ette kantakse.

Solistidena on laval Leedu rahvusooperi sopran, Leedu presidendi aastapreemia laureaat Monika Pleškytė ning Leedu bass-bariton Raimundas Juzuitis, kes viimased viis aastat on töötanud Salzburgi riigiteatri solistina. Kõnerollis teeb etenduses kaasa Tomas Dapšauskas.

Etendus on leedu keeles eestikeelsete subtiitritega.

VII Narva ooperipäevad toimuvad Narva Kreenholmis ja Narva kultuuriresidentuuri hoovis 16.-19. augustini. Festival toob lavale Bartóki ooperi "Hertsog Sinihabeme loss" ja Cilea ooperi "Adriana Lecouvreur" esietendused. Festival võõrustab külalisetendustena Pergolesi ooperit "La Serva Padrona" ("Teenijanna-käskijanna") Leedu rahvusooperi esituses ning Depeche Mode'i muusikal ja Haruki Murakami romaanil põhinevat balletti "Another World" Balti balletiteatri esituses. Lisaks on kordusena kavas Narva ooperipäevade 2022. aasta kõige suurema publikumenuga lavastus − Jevgeni Gribi ja Jack Trayleni ballett "Flesh".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles