Narva raekojas saab virtuaalselt jälgida vana Narvat

Põhjarannik
Copy
Selline nägi Narva raekojaplats välja enne linna purukspommitamist 1944. aastal.
Selline nägi Narva raekojaplats välja enne linna purukspommitamist 1944. aastal. Foto: Makett

Narva raekojas avatud virtuaalreaalne ekspositsioon äratab virtuaalreaalsuse prillide ja puutetundlike ekraanide abil ellu Vana-Narva, nagu seda tunti enne II maailmasõda ja Narva pommitamisi.

Virtuaalreaalsusprillide abil saab "kõndida" mööda Vana-Narva tänavaid ning imetleda, missugune nägi Narva välja oma hiilguse tipul. Külastajad leiavad end 17. sajandi teisel poolel rajatud Raekoja platsil, kust algab virtuaalne tuur. Kokku on võimalik vaadata viit lugu, seda nii linna ajaloost, raekojast kui Raekoja platsist, börsihoonest ja Graf Zeppelini sõidust Narva kohal. Samuti on virtuaalselt võimalik teha kaasa sõit Issanda Muutmise peakiriku juurde.

Pärast "prilliseiklust" saavad külalised tahvelarvutite abil vaadata linna 3D-mudelit ja lugeda erinevate aegade narvalaste põnevast elust. Näiteks saab kuulata Tapani Löfvingist, soomlaste kangelasest, kes võitles rootslaste vastu sissisõjas. Või Anna Regina Kramerist, Narva notari tütrest, kelle Peeter I küüditas ning kes sattus tsaari õukonda. Näiteks saab kuulata Narva kõige kummalisema linnapea Jaan Lutsu lugu.

Narva linnapea Katri Raigi sõnul on lühikese ajaga saanud juunis avatud raekojast linna uus turismimagnet, mis ühtlasi toetab Vana-Narva taaselustamise ideed. "Vana-Narva, selle ilu ja valu ei jäta külmaks inimesi ei Narvas ega väljaspool selle piire, seda nende emakeelest sõltumata. Järgmine vanalinna taaselustamise samm on Rüütli tänava põhjakülje detailplaneering, mis võimaldab ajaloolist vanalinna ka tegelikkuses taaselustada," lisas Raik.

Narva vanalinna alal on lisaks eksponeeritud ka teine ajaloolise linna makett. See asub Narva muuseumi kunstigaleriis. Enne raekoja sulgemist renoveerimiseks asus kuulus Vana-Narva pabermakett sealses teise korruse saalis. Selle on loonud kohalik käsitööline Fjodor Šantsõn. Juba raekoja projekteerimise algul oli selge, et pabermakett raekotta tagasi ei mahu. Just siit tekkis idee luua virtuaalne Vana-Narva kui pabermaketi loogiline jätk.

Virtuaalne seiklus kestab ühe tunni ning on saadaval eesti, inglise, soome ja vene keeles.

Sellesarnast ajaloolist virtuaaltuuri saab juba mitmendat suve järjest jälgida Toila Oru pargis. Läbi virtuaalprillide saab näha, kuidas nägid välja Eesti presidendi suveresidentsiks kujundatud park ja loss 1938. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles