Viktor Novikovi isikunäitus hämmastab oma mitmekesisusega

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Viktor Novikov loob oma kunstiteoseid käepärastest vahenditest ning oskab ühendada ka esmapilgul sobimatuid materjale.
Viktor Novikov loob oma kunstiteoseid käepärastest vahenditest ning oskab ühendada ka esmapilgul sobimatuid materjale. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valge saal alustas oma uut hooaega Kohtla-Järve kunstniku Viktor Novikovi isikunäitusega "Metall on universumi lihas". Näitusel on väljas mitukümmend viimase kahe aasta jooksul valminud ainulaadses žanris tööd.

Viktor Novikov on Kohtla-Järve kunstnike ühenduse ja Eesti Vene kunstnike ühenduse liige. Ta osaleb ühisnäitustel sageli, kuid paar-kolm tööd ei anna tema loomingu mitmekesisusest täit pilti. Seetõttu tunnevad tema kolleegidki Novikovi uuest näitusest siirast üllatust ja vaimustust.

"See on täielik šokk!" ütleb kunstnik Tamara Breideks pärast ekspositsiooniga tutvumist. "Hämmastav, kuidas ta töötab − otsekui viskaks värve lõuendile. Ent ta ei kasuta ju sugugi õli või akvarelle, vaid tahkeid ja kõvasid materjale: rauda, plasti, keraamikat... Tema käes muutuvad need kergesti töödeldavaks ja paindlikuks, võimaldades luua originaalseid süžeesid. Kompositsioonid tunduvad lihtsad ja vabad, ent vaid autor teab, kui suur töö selle näilise kerguse taga on. See on piiripealne kunst, peaaegu kitš, ent lausa võimatu on sellelt silmi lahti rebida..."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles