Mairo Rääsk:"Sillamäe muuseumi uus näitus ei küta nõukanostalgiat"

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Näituse "Saladuslik linn" ambitsioon on panna inimesi mõtlema Sillamäest ka teisiti kui ainult nõukogude vene linnast. "Juba see on suur asi, kui me suudame Sillamäed vaadata erinevates perspektiivides, tema ajaloolises mitmekesisuses, mitte ainult Nõukogude Liidu salastatud linna kontekstis, justkui muud ei oleks. Siis me ise loome seda, mida totalitaarne režiim on meile ette söötnud," ütleb näituse koostaja Mairo Rääsk.
Näituse "Saladuslik linn" ambitsioon on panna inimesi mõtlema Sillamäest ka teisiti kui ainult nõukogude vene linnast. "Juba see on suur asi, kui me suudame Sillamäed vaadata erinevates perspektiivides, tema ajaloolises mitmekesisuses, mitte ainult Nõukogude Liidu salastatud linna kontekstis, justkui muud ei oleks. Siis me ise loome seda, mida totalitaarne režiim on meile ette söötnud," ütleb näituse koostaja Mairo Rääsk. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Valmiv näitus "Saladuslik Sillamäe", mis on ristitud ka nõukogude aja teemapargiks ja tekitanud üksjagu küsimusi, ei ole arulage nõukanostalgia, kinnitab selle koostaja, ajaloolane Mairo Rääsk. Tema soov on panna inimesi mõtlema, mitte vaatama sellele ajale tagasi nostalgilises roosas udus.

Teie ettevõte, osaühing BlueRay on loonud Toilas Oru lossi virtuaaltuuri, mis on saanud ühemõtteliselt positiivse vastuvõtu. Miks Sillamäe näitus juba enne avamist nii palju küsimusi tekitab? Mõni kommenteerija on koguni seadnud kahtluse alla, milleks seda üldse vaja on.

Ma ei saa täpselt aru, kust on ajakirjandusse jõudnud arusaam, et Sillamäele rajatakse nõukogude teemaparki. Ta ei ole kunagi olnud nõukogude teemapargi nimega, kui, siis võib-olla mingis tööversioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles