Vaimse tervise sari avab Narva näitusega hooaja

Põhjarannik
Copy
Maal näitusel.
Maal näitusel. Foto: Erakogu

Teist hooaega alustav vaimse tervise sari avab kolmapäeval Narvas sügispealinna raames näituse "Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood".

Tegu pole lihtsalt näituse, vaid sotsiaalse projektiga, et tuua publiku ette vaimsed probleemid, mis puudutavad suuremal või vähemal määral kõiki.

"Kui paljud meist saaks öelda, et nad pole kunagi olnud depressioonis või mõelnud elust lahkumise peale? Tavaliselt läheb see üle, võib-olla võetakse veidi rohtu või käiakse psühhoterapeudi juures. Aga kogenud sarnaseid probleeme oleme me paljud. Nii et see näitus on meist kõigist, ainult veidi utreeritumal kujul," tõdes sarja eestvedaja Heili Vaus-Tamm.

Kõnekaim osa näitusest on maalide juurde kuuluvad autorite lood, mis on esitatud kolmes keeles. Näituse avamisel osaleb ka Stella Egisman, Aspergeri sündroomiga Narva kunstnik, kelle maal sai aluseks sarja visuaalile ja kõigile plakatite. Heili Vaus-Tamm vahendab avamisel Stella Egismani tundeid ja kogemusi, kuidas autismispektriga inimesed end meie hulgas tunnevad ja kunst neid aitab.

Näituse avatakse kolmapäeval kell 11 Narva kultuurimajas Rugodiv ja seda saab näha 6. novembrini. Lisaks näitusele jõuab 23. novembril Narva kontsert-mõtterännak "7 surmapattu psühholoogias ja kunstiklassikas". Psühhoanalüütik Ruta Juzulenaite avab seitsme surmapatu olemust ning Helen Lokuta (metsosopran) ja Kadri-Ann Sumera (klaver) esitavad iga teksti juurde sellega sobiva näite muusikaliteratuurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles