Novembris täidab Jõhvi kontserdimaja tipptasemel muusika ja ballett

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kolja Blacher mängib hinnalisel, ligi 300aastasel Guarneri del Gesu viiulil.
Kolja Blacher mängib hinnalisel, ligi 300aastasel Guarneri del Gesu viiulil. Foto: Erakogu

Nädala lõpuni kestva sooduskampaania raames saab osta viiendiku võrra odavamalt Eesti Kontserdi pileteid novembrikuu üritustele, mis tipnevad Jõhvi balletifestivaliga.

Pikkade traditsioonidega balletifestivalile eelneb Eesti Kontserdi minifestival "Keelpillifookus", mis toob 10. novembril Jõhvi Berliini Filharmoonikute kauaaegse kontsertmeistri, baltisaksa juurtega viiulivirtuoosi Kolja Blacheri.

Ligi kümme aastat oli Kolja Blacher dirigendi Claudio Abbado juhtimisel esimene viiul Berliini Filharmoonikutes ja Luzerni festivaliorkestris. "Nüüd esineb ta maailma suurtel lavadel ja naudib ühtviisi nii oma rolli solisti, külaliskontsertmeistri kui kammermuusikuna," ütles Eesti Kontserdi produtsent Tuuli Metsoja.

Blacher mängib hinnalisel, ligi 300aastasel Guarneri del Gesu viiulil.

Eestiga seovad viiulivirtuoosi juured

Tallinna kammerorkestriga on kavas maailmaklassika: Vivaldi legendaarsed "Aastaajad", mis on sajandeid võlunud nii publikut kui ka esitajaid kõikjal maailmas, ning Richard Straussi kultuslik teos "Metamorfoosid", nõudlik ja imeline muusika.

Blacher astub üles korraga nii solisti kui ka kontsertmeistri rollis. "Koos meie Tallinna kammerorkestriga on Blacher juba mitmeid kordi esinenud, nende kontserte on nautinud saalitäied lummatud kuulajad," ütles Tuuli Metsoja.

Eestiga seovad Kolja Blacherit ka juured. Ta on läbi ja lõhki berliinlane, kuid tema isa, helilooja Boris Blacher (1903-1975) oli baltisaksa juurtega. Boris Blacheri isa sündis Tallinnas ja töötas pankurina ning tema töö tõttu vahetas pere sageli elukohti. Nii kasvas tulevane helilooja üles multikultuurses keskkonnas, kus räägiti saksa, eesti, vene, inglise, hiina ja itaalia keelt.

Kolja Blacher ise on ka väga rahvusvahelise kultuurikogemuse kandja: õppinud Ameerikas ja Euroopas, töötanud väga paljude nimekate orkestrite, dirigentide ja solistidega ning õpetades maailma keelpillikultuuri noori talente.

Ukraina hinnatud balletikunst

15. Jõhvi balletifestival toimub 15.-19. novembrini ning seekord mitte ainult Jõhvis, vaid ka Pärnus ja Tallinnas. Festivali külaliseks Jõhvis on Mõkola Lõssenko nimeline Harkivi rahvuslik akadeemiline ooperi- ja balletiteater.

"Ukraina tipptasemel balletikunsti on kõrgelt hinnatud läbi aegade. Vähim, mida Eesti oma valdkonna professionaalidele praegu pakkuda saab, on esinemisvõimalused," ütles Eesti Kontserdi juht Kertu Orro.

Harkivi teater esineb Jõhvi kontserdimajas balletilavastustega "Giselle" ning "Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi", samuti meeldejääva balletigalaga.

Eesti Kontserdi lähiaja sündmused Jõhvi kontserdimajas

* 4. novembril Aavik Duo

Esitajad:

Hans Christian Aavik (viiul),

Karolina Aavik (klaver).

Kavas:

K. Randalu uus teos (esiettekanne),

Schuberti sonatiin D-duur op. 137/1 D384,

Enescu viiulisonaat nr 3 a-moll op. 25.

* 10. novembril viiulivirtuoos Kolja Blacher ja Tallinna kammerorkester

Kavas:

Vivaldi "Aastaajad" viiulile, keelpilliorkestrile ja basso continuo'le RV 269-315-293-297,

Straussi "Metamorfoosid" keelpillidele TrV 290.

* 17. novembril ballett "Giselle"

Mõkola Lõssenko nimeline Harkivi rahvuslik akadeemiline ooperi- ja balletiteater esitab Adolphe Adami balleti kahes vaatuses.

* 18. novembril balletigala

Mõkola Lõssenko nimelise Harkivi rahvusliku ooperi- ja balletiteatri kavas on balletinumbrid Minkuse, Glucki, Hatšhaturjani, Chopini, Adami, Theodorákise jt muusikale. Gala kunstiline juht Antonina Vassõljeva on ühtlasi ka trupi kunstiline juht.

* 19. novembril balletietendus lastele "Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi"

Mõkola Lõssenko nimeline Harkivi rahvuslik akadeemiline ooperi- ja balletiteater avab noore vaataja ees muinasjutumaailma. Poola helilooja Bogdan Pavlovski muusikale loodud ballett on Ukraina publiku seas väga populaarne ning on teatri repertuaaris püsinud juba pea 40 aastat.

* 26. novembril Kõrvitsa ja Kareva "Laulud valu allikalt"

Esitajad:

Maria Valdmaa (sopran),

Jacob van Reuven (mandoliin),

keelpillikvartett M4GNET.

Kavas:

Tõnu Kõrvitsa ja Doris Kareva koostöös sündinud tsükli "Laulud valu allikalt" esiettekanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles