Narva-Jõesuust pärit Maria Seletskajast saab Inglise rahvusballeti muusikaline juht

Põhjarannik
Copy
Maria Seletskaja.
Maria Seletskaja. Foto: Aleksandr Kozulin

Narva-Jõesuust pärit dirigent ja endine balletitantsija Maria Seletskaja saab Inglise rahvusballeti uueks muusikaliseks juhiks, kelle töö on hoolitseda maailma ühe tuntuma balletikollektiivi loomingulise tegevuse ja muusikalise taseme eest.

"Inglise rahvusballeti muusikalise juhi ametikoht märgib minule mu karjääri uue põneva peatüki algust, mis tekitab minus väga suurt elevust. Ma ootan huviga koos Inglise rahvusballeti loomingulise juhi Aaron S. Watkiniga töötamist ning oma muusikaarmastuse jagamist Inglise rahvusballeti muusikute, tantsijate ning mõistagi publikuga," kommenteeris Seletskaja.

Praegu 39aastane Seletskaja alustas õpinguid Tallinna balletikoolis 9aastaselt pärast algkooli lõpetamist Narva-Jõesuus. Üks tema esimesi õpetajaid Tiiu Randviir on Põhjarannikule meenutanud, et Maria oli "väga igavate hinnetega õpilane". "Tal olid vahetpidamata ainult viied," muigas Randviir.

Seletskaja lõpetas 2002. aastal Tallinna balletikooli ning õppis seejärel Vaganova-Prix' stipendiaadina Peterburis Vaganova-nimelise balletiakadeemia kvalifikatsiooni tõstmise klassis. 2006. aastal lõpetas ta Tallinna ülikooli koreograafia erialal. 2011.-2012. aastal õppis ta Ameerika Ühendriikides Bostonis Berklee muusikakolledžis muusikateooriat, harmooniat ja orkestratsiooni.

Aastatel 2003-2005 oli Seletskaja rahvusooperi Estonia balletiartist. 2005.-2009. aastani töötas ta Saksamaal Berliini riigiballetis esialgu rühmatantsijana, hiljem solistina, tantsides seal Vladimir Malahhovi, Patrice Barti ja teiste lavastustes. 2009.-2010. aastani oli Seletskaja Šveitsis Zürichi balleti esisolist, 2011. aastal aga asus tööle Belgias Antwerpenis Flandria kuningliku balleti esisolistina.

Seletskaja lavakarjäär kestis 15 aastat. 2020. aastal asus ta õppima Eesti muusika- ja teatriakadeemias orkestridirigeerimise magistriõppes professor Arvo Volmeri juhendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles