Karavani juubelikontsert toob Jõhvis lavale Eesti popmuusika legendid

Erik Gamzejev
Copy
Karl Madise eestvedamisel on ansambel Karavan tegutsenud juba 40 aastat.
Karl Madise eestvedamisel on ansambel Karavan tegutsenud juba 40 aastat. Foto: Erakogu

Karl Madis, Leila Miller, Marju Länik, Ivo Linna ja Meelis Punder on järgmise kolmapäeva, 15. novembri õhtul Jõhvi kontserdimaja laval, et üheskoos tähistada omaaegse menuansambli Karavan 40 aasta juubelit.

Ansambli asutamisaegadest Karavani ridadesse kuuluv laulja ja saksofonimängija Karl Madis lausus, et kontsert on haruldane nii koosseisu kui repertuaari poolest. "Sellise koosseisuga kontserte ei tule ilmselt enam kunagi," ütles ta juubelituuri kohta, mis koosneb vaid neljast kontserdist Tallinnas, Pärnus, Tartus ja Jõhvis.

Karl Madise sõnul on Karavani algkoosseisu kuulunud Leila Miller viimastel aastakümnetel avalikult väga harva esinenud. "Aga ta on väga heas vormis ja laulab väga ilusasti. Oli väga vahva, et ta oli kohe nõus meie juubelikontserdiga ühinema," sõnas Madis.

Karavanis 1980. aastatel basskitarri mänginud ja laulnud Meelis Punder ühineb juubelikontserdiks ansambliga Madise sõnul rohkem kui 30aastase pausi järel.

Ivo Linnaga oli Karavan seotud 1990. aastate alguse menuka projekti Kollane Allveelaev G kaudu, mis tõi tollal kümned tuhanded inimesed kontsertidele, kus esitati 1960ndate hittide eestikeelseid versioone.

Marju Länik esitab nii Karavani kui enda lugusid.

Karl Madise sõnul kõlavad juubelikontserdil Karavani kõige tuntumate lugude kõrval ka sellised laulud, mida ansambel pole esitanud aastakümneid. Nende seas on näiteks Paul McCartney viisil "Ärka kaunis maa", kus soleerib kõlava tenoriga Meelis Punder ja mida televaatajad mäletavad ilmselt Kadriorus filmitud video järgi. "Selle looga tulime välja sel ajal, kui tekkis lootus, et Eesti ärkab ja saab vabaks," meenutas Madis.

Samuti pole Karavan väga ammu esitanud Kenny Rodgersi mõtlikku lugu "Võõras", mis ilmus juba 1987. aastal ansambli teisel vinüülplaadil.

Karl Madise sõnul tuleb kontserdil muu hulgas välja, et Karavani muusikuid seob mitu põlvkonda. Kui lustlikku lugu "Me armastame suplemist" laulis rohkem kui 30 aastat tagasi koos Karavaniga kitarrist Agu Tammeoru õelaps, siis sel kontserdil praeguse trummari Marko Sirila tütar.

Madis tõdeb, et juubelikontserdi kava kokkupanemine on olnud paras peamurdmine, sest ansambli repertuaaris on 40 aasta jooksul olnud sadu lugusid. "Kokku tuli suur ja tihe kava. Pühapäeval teeme täispika proovi ja kardan, et mõne plaanitud loo peame välja jätma, et see kontsert liiga pikaks ei läheks," ütles Karl Madis. "Kuid see kontsert peegeldab natuke kogu tollast ajastut, kus me kõik olime oma populaarsuse tipus."

Karl Madis ütles, et kui algul oli korraldajal plaanis Karavani juubelikontserdid teha vaid kolmes Eesti kontserdimajas, siis tema palvel lisati sinna ka Jõhvi. "Nii palju, kui ma Jõhvis olen esinenud, on siin alati olnud palju rahvast kuulamas ja vastuvõtt soe. Ütlesin, et kindlasti peame juubelikontserdiga ka Jõhvi tulema," sõnas ta.

Ansambel Karavan

  • 1983. aastal loodud ansambli algkoosseisus olid Karl Madis, Leila Miller, Meelis Punder, Agu Tammeorg, Aarne Saluveer ja Jaan Karp. Ansamblile pakkus nime humorist ja hilisem Torgu kuningriigi kuningas Kirill Teiter.
  • Leila Miller oli ansamblis vaid ühe aasta, sest 1984. aasta suvel põgenes ta koos abikaasa Valdo Randperega Rootsi.
  • Ansambli põhituumik püsis koos kuni 1990. aastate alguseni. Hiljem on Karl Madis kogunud Karavani uued muusikud.
  • Ansambli kõrgaeg oli 1980ndate keskpaigas, mil Karavan valiti publiku küsitlustes mitmeid aastaid järjest Eesti populaarsemaks ansambliks. Ent nõutav esineja on ansambel tänini.
  • 1980ndate teises pooles andis Karavan väikeste vahedega välja koguni kolm vinüülplaati, mis oli tolles ajas omaette saavutus.
  • Ansambli repertuaaris on olnud sadu lugusid. Neist tuntumad on "Pärlipüüdja", "Talveöö", "Talv mu toas", "Peitus", "Ainus soov", "Seisvad seierid" jt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles