Jõhvi balletifestivalil saab nautida Ukraina klassikalist balletti ja rahvatantsu

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Suurejoonelisel galaetendusel tulevad muu hulgas esitamisele hoogsad tantsunumbrid.
Suurejoonelisel galaetendusel tulevad muu hulgas esitamisele hoogsad tantsunumbrid. Foto: Jõhvi balletifestival

XV Jõhvi balletifestival sai avapaugu kolmapäeval Pärnus ning järgmisel viiel päeva saab Ukraina suurepärast klassikalist balletti ja rahvatantsu nautida Tallinnas ja Jõhvis. Festivali külalised on Ukraina riiklik akadeemiline tantsuansambel Virsky ning Mõkola Lõssenko nimeline Harkivi rahvuslik akadeemiline ooperi- ja balletiteater.

Ukraina koreograafide Pavlo Virsky ja Mõkola Bolotovi asutatud riiklik rahvatantsuansambel Virsky rõõmustab vaatajaid kõrgel tasemel tantsuetendustega, tutvustades publikule oma imelist kodumaad Ukrainat. Ansambel on esinenud rohkem kui kuuekümne riigi lavadel, neile on aplodeerinud Mehhiko, USA, Kanada, Kuuba, Venezuela, paljude Euroopa riikide ning samuti Vietnami, India, Hiina, Brasiilia, Jaapani jt riikide publik.

Reedel esitab Mõkola Lõssenko nimeline Harkivi rahvuslik akadeemiline ooperi- ja balletiteater Jõhvi kontserdimajas klassikalise meistriteose armastusest ja südametunnistuse piinadest − prantsuse helilooja Adolphe Adami legendaarse balleti kahes vaatuses "Giselle".

Laupäeval toimub Jõhvis suurejooneline balletigala, mille täidavad tuliste tantsunumbritega vahelduvad lüürilised stseenid ning võimsateks massistseenideks üle kasvavad sooloetteasted. Nii gala kui ka balletitrupi kunstilise juhi Antonina Vassõljeva koostatud kavas on balletinumbrid Minkuse, Glucki, Hatšhaturjani, Chopini, Adami, Theodorákise jt heliloojate muusikale.

Pühapäeval kavas olev balletietendus "Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi" kannab noore vaataja muinasjutumaailma: head ja halvad tegelaskujud, naljakad pöialpoisid ning armastuse tärkamise lugu õpetavad lapsi uskuma headuse jõudu ja õigluse võitu. Poola helilooja Bogdan Pavlovski muusikale loodud muinasjutuline ballett on Ukraina publiku seas väga populaarne ning teatri repertuaaris püsinud juba ligi 40 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles