Jõhvis kõlavad 1970.-1980. aastate hitid

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Robert Linna ja Rita Ray.
Robert Linna ja Rita Ray. Foto: Eesti Kontsert

Teisipäeval, 26. detsembril kell 19 Jõhvi kontserdimajas kõlaval kontserdil "Eesti gruuv 1970-80" esitavad Rita Ray ning Ivo ja Robert Linna koos sõpradega kodumaist funk'i, souli ja džässi.

1970.-1980. aastatel kõlas okupatsiooni kiuste Eesti raadios ning pealinna populaarsemates restoranides ja varieteedes funk'i, souli ja džässi mõjutustega muusika, mida ka salvestati. Osa sellest pärandist jäi arhiividesse oma aega ootama. Nüüd on see aeg käes: Rita Ray, Robert Linna ja Ivo Linna toovad kuulajateni tuntud ning senitundmatud muusikapärlid.

Kontserdil tuleb esitamisele raudse eesriide kiuste Eestisse imbunud laia maailma mõjuline muusika: Apelsini, Marju Kuudi, Els Himma, Uno Naissoo, Gunnar Grapsi ja Valter Ojakääru looming, sekka Eesti Raadio esimeses stuudios öösiti poolsalaja salvestatud originaalpalu ja lääne autorite laule, mille uusversioonid ja lüürika loodi Soome raadiolainete kaudu püütud Detroidi Motowni, New Yorgi Atlanticu või Columbia Recordsi artistide esituste põhjal.

Kõlab muusika, mida mängiti Viru varieteest Kevade restoranini, põrandaalusest Soul Clubist linnahallini. Osa repertuaarist on jäädvustatud sadadele tuhandetele vinüülplaatidele, mida leiab vanaema pööningult ja hipsteri plaadikogust. Teine pool salvestisi on paraku jäänud avaldamata võõrvõimu jaoks sobimatu sisu või teisitimõtlejast artisti tõttu.

Unustamatuid hitte esitavad koos Rita Ray ning Ivo ja Robert Linnaga Eesti funk-soul-diskokollektiiv Lexsoul Dancemachine ning üle-eestiline noorte sümfooniaorkester Riivo Jõgi juhatusel. Praeguste tippmuusikute ja toonaste legendide vahele loovad ühendava silla erikülalised: saksofonist Lembit Saarsalu ja helilooja-pianist Tõnu Naissoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles