Suusaõhtute sarjad aitavad koguda vormi Alutaguse maratoniks

Erik Gamzejev
Copy
Ida-Viru talvine rahvaspordi suursündmus − Alutaguse maraton − sõidetakse sel aastal 10. veebruaril. Päev varem saab osaleda öömaratonil.
Ida-Viru talvine rahvaspordi suursündmus − Alutaguse maraton − sõidetakse sel aastal 10. veebruaril. Päev varem saab osaleda öömaratonil. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaal korraldatakse sel talvel mitmeid suusasarju, mille osavõistlustel on hea üheskoos sõites koguda vormi ka siinse kandi talviseks rahvaspordi suursündmuseks − Alutaguse maratoniks.

Nagu viimastel aastatel tavaks saanud, on Estoloppeti sarja kuuluv Alutaguse maraton kahepäevane sündmus. 9. veebruari õhtul sõidetakse Pannjärvel pealampide valgel 21 km või 10 km pikkune öömaraton vabastiilis. Järgmisel päeval, 10. veebruaril võtavad suusatajad ette klassikamaratoni, kus saab valida 43 km ja 21 km pikkuse distantsi vahel.

Et Alutaguse maratonil endale jõukohane sõit ette võtta, on enne hea harjutada ja oma võimeid proovida Ida-Virumaa erinevatel suusasarja võistlustel. Üks paremaid võimalusi on kaheksaetapiline Ida-Virumaa argipäeva suusaõhtute sari, mille osavõistlused toimuvad erinevates omavalitsustes. Esimene võistlus toimus eelmise aasta lõpus Ida-Virumaa suusamekas Pannjärvel ja sinna on 10. jaanuari õhtuks kavandatud ka järgmine. Kuid näiteks 24. jaanuaril sõidetakse Jõhvi linnapargis ja 31. jaanuaril Kohtla-Järvel metsapargis, kus pole juba aastakümneid suusavõistlusi toimunud.

7. veebruaril on Kohtla-Nõmme etapp ja nädal aega hiljem sõidetakse ümber Kiviõli mäe, kus tuleb võtta ka mitmeid teravaid tõuse.

Oma seitsmeetapiline suusasari on ka Narvas Äkkekülas. Neljast osavõistlusest koosnev Firni suusaklubi sari sõidetakse aga Narva-Jõesuus.

Ida-Virumaa spordiliidu juhi Jevgeni Sarri sõnul on suusasarjade üks eesmärke meelitada regulaarselt suusatamisega tegelema senisest rohkem huvilisi. "Enamik osalejatest on küll inimesed, kes on aastast aastasse stardis olnud, kuid tahame kaasata ka uusi suusasõpru," sõnas ta.

Sarri sõnul on kindlasti tore ka metsas või mõnes pargis omaette suusatada, aga võistlusel koos teistega suusatades on eriline õhkkond ja melu. "Paljud, kes seda kogevad, hakkavadki pidevalt käima," sõnas ta.

Kuigi suusasarja etappidel pannakse üldjuhul külge võistlusnumber ja võetakse ka aega, ei ole need Sarri sõnul kohustuslikud. "Võib osaleda ka vabaklassis ja kellelgi pole kohustust endast viimast välja pigistada. Põhiline on ikkagi nautida üheskoos suusatamist ja suhelda teiste suusasõpradega," sõnas ta, märkides, et selles mõttes on suusasarjad sarnased tasapisi üha suuremat populaarsust koguva suvise Ida-Virumaa jooksusarjaga.

Kui sel nädalal on kogu Ida-Virumaal tugev külmalaine, siis järgmiseks nädalaks, mil toimub Pannjärve etapp, peaks suurem külm taanduma. "Kalender on küll paigas, kuid oleme paindlikud. Kui väljas on väga krõbe külm, siis lükkame võistluse edasi," sõnas ta.

Ida-Virumaa argiõhtute suusasari

10. jaanuaril Pannjärvel (klassika)

24. jaanuaril Jõhvi pargis (vabastiil)

31. jaanuaril Kohtla-Järve metsapargis (klassikastiil)

7. veebruaril Kohtla-Nõmmel (klassikastiil)

14. veebruaril Kiviõli mäe ümber (vabastiil)

24. veebruaril Vokas (vabastiil)

6. märtsil Narvas Äkkekülas (klassikastiil)

Lisainfo: sportiv.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles