Kunstibuss Tallinnast toob huvilised Ida-Virusse kolme näituse avamisele

Põhjarannik
Copy
Narva kunstiresidentuuris avatakse reedel kaks näitust: üks tegeleb eestivenelaste identiteedikriisiga, teine aga igatsusega emigratsioonis oleva tütre ja tema Venemaal elava ema vahel.
Narva kunstiresidentuuris avatakse reedel kaks näitust: üks tegeleb eestivenelaste identiteedikriisiga, teine aga igatsusega emigratsioonis oleva tütre ja tema Venemaal elava ema vahel. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Reedel, 12. jaanuaril avatakse Ida-Virumaal kolm näitust, kuhu on Tallinnast võimalik saada kunstibussiga. Kolmikavamisele on samamoodi oodatud kohalikud kunstihuvilised.

Esimene peatus on Sillamäel galeriis SillART, kus kell 16 avatakse grupinäitus "Kolmes vahetuses. Töö lõpp".

Vaid kolmel päeval avatud näitus tegeleb Ida-Virumaal jätkuvalt aktuaalse ja tundliku teemaga: traditsioonilise tööstuse, töökohtade kadumise ning töö ja töötamise viiside muutusega. Nüüdisaegse videokunsti ning Ida-Viru muuseumikogudest pärit maalide ja graafika abil annab näitus ülevaate, kuidas on muutunud töötamine, sellega seotud väärtused ning töö kujutamine viimase poolesaja aasta jooksul kunstis.

Töötava naise kujutamine kunstis

Näituse ühe kuraatori Milena Appajeva sõnul on säärane paralleeli tõmbamine Ida-Virumaa kontekstis unikaalne.

"Püüame teoste valikuga tuua vaatajateni põnevaid paralleele, näiteks käsitleme naiste töö küsimusi lokaalselt Ida-Virumaa kontekstis ja töötava naise kujutamist kunstis. Samuti oleme esile toonud keskkonna ja reostuse kujutamise problemaatika − kui kunagi oli suitsev korsten märk progressist, jõukuse kasvust ning töökohtadest, siis nüüdseks on sellest saanud keskkonnavaenulikkuse sümbol."

13. ja 14. jaanuaril kell 14 ja 16 toimuvad näitusel kuraatorituurid. Näituse kuraatorid on veel Eesti kunstiakadeemia tudengid Õnne Paulus ja Siim Raie.

Teine ja kolmas peatus − Narva kunstiresidentuur

Sillamäelt liigub kunstibuss Narva, kus kell 18 avatakse Narva kunstiresidentuuri esimese korruse näitusesaalis noore maalikunstniku Daria Morozova näitus "Saada uueks".

Morozova on Eesti noorte kaasaegse kunsti liidu liige ja Eesti kunstiakadeemia vabade kunstide teaduskonna maali eriala tudeng. Tema peamiseks huviks on kaasaegsed vene rahvuse probleemid, keskendudes sellistele teemadele nagu keeleline barjäär, kohanemine ning üksildus maailmas. Suurima vene elanikkonnaga Eesti linnas Narvas soovib Morozova lahata eestivenelaste identiteedikriisi.

Kunstiresidentuuri teise korruse kinosaalis on aga üleval Marina Noskova näitus "7 unenägu minu emale". Noskova filmiinstallatsioonil põhinev näitus on poeetiline ja isiklik dialoog emigratsioonis oleva tütre ja tema Venemaal elava ema vahel.

Noskova on Tatarstanist (Vene Föderatsioon) pärit Eestis elav filmirežissöör, kes on töötanud peamiselt dokumentaalfilmi valdkonnas. Filmiinstallatsioon väljendab igatsust tõelise läheduse järele oma ema kodumaaga, hoolimata diktaatorliku reaalsuse keerukusest.

Kell 18.45 toimub näitusel kuraator Anita Kodaniku sissejuhatus, seejärel on võimalik 40minutilist installatsiooni algusest lõpuni vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles