Kultuuriminister teeb Narvale ettepaneku Narva muuseumi mainet kahjustanud nõukogu liikmed tagasi kutsuda

Uuendatud 14. märts 2024, 13:49
Copy
Propastopi koostatud ja Narva Muuseumi näituse avamise puhul levitatud lendleht tekitas ägedat sõnavahetust sotsiaalmeedias ja ajendas kaht muuseumi nõukogu liiget kirjutama nõudlikku kirja näituse korraldajale.

FOTO: Tairo Lutter
Propastopi koostatud ja Narva Muuseumi näituse avamise puhul levitatud lendleht tekitas ägedat sõnavahetust sotsiaalmeedias ja ajendas kaht muuseumi nõukogu liiget kirjutama nõudlikku kirja näituse korraldajale. FOTO: Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter

Kultuuriminister Heidy Purga kavatseb teha Narva linnapeale ettepaneku kutsuda tagasi Narva muuseumi nõukogu liikmed Vadim Orlov ning Aleksei Mägi, kes levitavad Venemaa narratiive seoses Narva pommitamisega ja Venemaa agressiooniga Ukrainas.

"Vastav ettepanek on minister Heidy Purga poolt Narva linnapea Jaan Tootsi poole teel," ütles kultuuriministeeriumi kommunikatsiooninõunik Hannus Luure.

Tema sõnul on Narva muuseumi märtsipommitamisele tähelepanu juhtiv projekt äärmiselt vajalik ning sisukas. "Narva muuseumi juht Maria Smorževskihh-Smirnova on teinud väga head tööd nii selle projektiga kui ka üldiselt muuseumi juhtimisel ning temale meil etteheiteid ei ole," sõnas Luure.

Lähtuvalt muuseumi põhikirjast ei ole riigil õigus kutsuda tagasi linna nimetatud nõukogu liikmeid ja vastupidi. "Seega on meie volitused siin piiratud ning parim, mida saame teha, on saata Narva linnapeale ettepanek kutsuda need muuseumi head nime kahjustanud nõukogu liikmed tagasi ning nimetada nende asemel inimesed, kes ei vääna Narva ajalugu ega levita verise Venemaa narratiive," kõlab kultuuriministeeriumi seisukoht.  

Lisaks kutsub Narva muusemi nõukogu esinaine Krista Nelson järgmisel nädalal kokku erakorralise nõukogu koosoleku, kus nõukogu liikmete väljaütlemisi ning nende jätkamise küsimust arutatakse." Vastavale koosolekule on valmis ka Jaan Toots tulema, seega loodetavasti hiljemalt siis saame teada ka teise asutaja vaated selles küsimuses," sõnas Luure.

Narva linnapea Jaan Toots ütles Põhjarannikule, et on tutvunud nii skandaalse flaieri sisu kui ka Eesti muuseumide liidu ettepanekuga Mägi ja Orlovi tagasikutsumiseks. Toots aga keeldub kategooriliselt omalt poolt olukorrale hinnangu andmisest, öeldes, et ta plaanib teha järeldused lähtumata emotsioonidest.

Ta viitas eelseisvale nõukogu istungile, kus temagi osaleb. "Seal arutamegi. Tahan teada, kes on selle flaieri teinud," ütles Toots.

Varasem nõukogu kokkukutsumine pole tema sõnul võimalik, sest Vadim Orlov viibib töönädala lõpuni lähetuses.

Skandaal puhkes narvalaste postkastidesse jõudnud flaierite pärast, kus A5 formaadis trükitud reklaamidel on kujutatud Punaarmee poolt 1944 aastal puruks pommitatud Narva koolimaja ning 2022. aastal Vene armee puruks pommitatud koolimaja Ukrainas. Selgitustekstis on aga öeldud, et Venemaa on igal ajastul sooritanud sõjakuritegusid. Flaieri looja on Kaitseliidu juures tegelev organisatsioon Propastop, mis on kutsutud tegutsema Vene propaganda vastu ning mis teeb koostööd ka Narva muuseumiga.

Flaier trükiti Eesti linnade, sealhulgas Narva, pommitamise 80. aastapäevaks ning on seotud ka sel puhul Narva muuseumis avatud näitusele "Narva 44".

Propastopi tellimusel levitatud flaieril pole otsest viidet seosele Narva muuseumiga, kuid seal on logo sarnane kiri "Narva linnus", mis kaude viitab muuseumi osalusele. Sellest piisas, et nõukogu liikmed Vadim Orlov ja Aleksei Mägi, kes mõlemad kuuluvad ka Narva volikogu võimuliitu, nõudsid muuseumi direktorilt linlaste ees vabandamist flaieri pärast, mille sisu, nagu nad väidavad, on vastuolus muuseumi eesmärkidega.

Narva muuseumi asutajateks on Narva linn ja Eesti riik ning kuuest nõukogu liikmest kolm on linna (tavaliselt volikogu võimuliidu liikmed) ning kolm riigi, ehk kultuuriministeeriumi, rahandusministeeriumi ning Narva kolledži esindajad.

Nõukogu liikmeid nimetab linna poolt Narva linnavalitsus eesotsas linnapeaga.

Vastuolu seisneb selles, et linnapea ning linnavalitsus on poliitilises sõltuvuses aga nendest samadest volikogu liikmetest, keda ta määrab munitsipaalasutuste nõukogudesse või sealt tagasi kutsub.

Mägi ja Orlov hääletasid mullu oktoobris Jaan Tootsi ametisse nimetamise poolt ning nüüd peab Toots tõstatama nende tagasikutsumise küsimuse muuseumi nõukogust. Sarnases olukorras oli Toots ka kaks nädalat varem, kui lahendamisel oli Narva haigla nõukogu ja haigla juhatuse liikme Ago Kõrgvee vaheline konflikt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles