Seitse tänavuse suve suursündmust Ida-Virumaal

Põhjarannik
Copy
Posti talu piknikulava.
Posti talu piknikulava. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Põhjarannik toob esile seitse festivali või sündmuste sarja, mida tasuks tänavusel suvel Ida-Virumaa külastada. Neile seitsmele on kindlasti teretulnud täiendused.

Posti talu piknikulava kontserdid Saka külas 

Kohtla-Järve lähedal Sakal asuv perekond Nõmmiste Posti talu on viimastel aastatel kujunenud üheks suvemuusika kuulamise meelispaigaks. Tänavu kõlab seal kümme kontserti maikuust septembrini paljudel pühapäevaõhtutel.

Sel suvel astuvad taluperemees Toomas Nõmmiste ehitatud piknikulaval teiste seas üles Mari Jürjens, Taavi Peterson, Inger ja mitmed teised Eesti muusikud.

Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaa jooksusari 

Aprillis miinuskraadidega Narva-Jõesuus startinud Ida-Virumaa jooksusari jõuab finišisse septembris, kui toimub Ida-Virumaa üks pikema ajalooga rahvaspordisündmus − Jõhvi rahvajooks. Enne seda joostakse aga veel mitmetes Ida-Viru huvitavates paikades: Mäetagusel, Lüganusel ja Toilas.

Ida-Virumaal toimub suve jooksul võistlussarju mitmetel aladel, kus tasub end proovile panna: jalgrattasõidus, orienteerumises, rulluisutamises, võrkpallis, kettagolfis jne. Lisainfot tasub vaadata maakonna spordiliidu kodulehelt sportiv.ee

Tšellokvartett C-Jam.
Tšellokvartett C-Jam. Foto: Erakogu

Suvemuusikafestival "Seitsme linna muusika" 

See festival ja Ida-Virumaa suvi on omavahel kokku kasvanud. Sel aastal toimub see juuni keskpaigast juuli keskpaigani juba 26. korda.

Eesti Kontsert toob selle festivaliga klassikat, estraadi, džässi ja muid stiile esitavad muusikud esinema Ida-Virumaa põnevatesse paikadesse. Nii esinevad näiteks tšellokvartett C-Jam Kohtla-Järve pargijärve saarel, Gerli Padar ja Kalle Sepp Voka tiigi ääres, esitades Silvi Vraidi ja Mati Nuude igihaljaid lugusid, ning tenor Oliver Kuusik Saka mõisas.

Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tuletorni kontsert 

Jõhvist pärit näitleja Guido Kanguri perekond on juba aastaid pakkunud Peipsi ääres mõnusa õhkkonnaga suvekontserti.

Kanguri sõnul on festival kummardus tema kodukandile. "Tahaks loota, et see on inimestele oluline. Tahaks loota, et nii kaua kui meil võhma ja jaksu ja tervist jätkub, teeme seda edasi. Tuleb teha seda, mis endale meeldib, püüda pakkuda seda, mida ise armastad. Ja nii hea on lavale "Tere tulemast!" ütlema minnes näha publiku seas nii palju tuttavaid nägusid."

Tänavu 27. juulil astuvad lavale Puuluup, Toomas Vanema bänd, Smilers, Kohtla-Järve gümnaasiumi ja MUBA orkestrid, Henrik Kalmet ning trio Robert Linna, Tanel Padar ja Ott Lepland, kes esitavad Rock Hoteli repertuaari kuulunud armastatud lugusid.

Mereranna puhkekodu.
Mereranna puhkekodu. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Kobarlavastus "Hungerburg2024" 

Viiel päeval järjest − 14.-18. augustini − taaselustab Tartu Uus Teater Narva-Jõesuu Mereranna puhkekodus kuuortlinna kunagise melu.

"Hungerburg2024" suursündmused on Renate Keerdi lavastus "Kahheldraal" (toimub Mereranna vanas basseinis), Joel Väli lavastus "backtothebeach" (rannas), Andreas Aadli lavastus "club paradise" (Mereranna endises diskoklubis) ja Ivar Põllu lavastus "Mälestus-märgid" (Narva jõel).

Kõigil viiel päeval on programm sama. Aga kuna toimub palju, siis kõige kogemiseks on tarvis mitut päeva. Ainsana varieerub iga päev afterspa programm, kus ühel õhtul on võimalik sattuda näiteks diskole, teisel aga rannakinno filmiõhtule.

Olav Ehala.
Olav Ehala. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti taasiseseisvumispäeva kontserdid "Viru laul 24" 

Kolmel korral 18.-20. augustini kõlavad järgemööda Kohtla-Järvel, Narvas ja Toilas Olav Ehala laulud Leelo Tungla tekstidele. Osa lugusid tuleb seejuures esiettekandele ja on loodud just selle kontserdi jaoks.

Esitajad on Alika, Ida-Virumaa noorte ühendkoor, ETV tütarlastekoor, rahvusooper Estonia noormeestekoor, kammerkoor Solare, Eesti muusika- ja teatriakadeemia tudengid, Eesti interpreetide liidu muusikud, Narva linna sümfooniaorkester, dirigent Anatoli Štšura. Kunstiline juht ja dirigent on Hirvo Surva.

Just selleks kontserdiks moodustati eelmisel sügisel Ida-Virumaa koolinoorte ühendkoor, kes on ligemale aasta aega harjutanud seda üsna nõudlikku repertuaari nii ühistes laululaagrites kui ka oma koolides.

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Festival "Station Narva" 

Iga aastaga aina rohkem hoogu saav Helen Sildna ja tema meeskonna korraldatav muusika- ja linnakultuuri festival "Station Narva" pakub põnevat muusikat ning toob piirilinna kultuurimaastikule uut hingamist. 5.-8. septembrini tuleb see muusika, kunsti, toidu, ekskursioonide ja mõttevahetuste pidu seitsmendat korda taas.

Festivali muusikaprogrammi tänavune keskus on Narva muuseum pealavaga põhjaõuel, kust avaneb linna parim vaade Euroopa Liidu idapiirile, ning siselavaga juba alates Liivi ordu aegadest linna külalisi võõrustanud Reconditoriumi kammersaalis.

Muusikaprogramm ulatub ka jõeäärsesse Ro-Ro kultuuriklubisse, esinejad on nii rahvusvahelised artistid, üle Eesti tuntud tegijad kui ka Ida-Viru muusikud. Artistide nimed saavad järgemööda avalikuks suvekuude jooksul.

Tagasi üles