Muusikagurmaane ootab septembris Narvas ees hõrkude paladega menüü

Erik Gamzejev
Copy
Ukraina folktroonikaansambel Go_A  saavutas laiema rahvusvahelise tuntuse looga "Шум" ("Müra"), mis tõi  2021. aasta "Eurovisiooni" lauluvõistlusel viienda koha.
Ukraina folktroonikaansambel Go_A saavutas laiema rahvusvahelise tuntuse looga "Шум" ("Müra"), mis tõi 2021. aasta "Eurovisiooni" lauluvõistlusel viienda koha. Foto: Station Narva

Seitsmendat korda toimuva festivali "Station Narva" esimeste avalikustatud artistide nimekiri lubab muusikagurmaanidele hõrkude paladega menüüd, mille abil on võimalik ühtaegu saada kinnitust tuntud artistide kaudu oma muusikamaitsele, aga samas ka avardada oma muusika nautimise piire nende artistide kaudu, kelle nimed ei pruugi paljudele veel midagi öelda. See käib nii Eesti kui välisartistide kohta.

5.-8. septembrini toimuval muusika- ja linnafestivalil "Station Narva" astuvad üles kaks Briti artisti, kelle üle 30 aasta vajutatud muusikaline jalajälg ulatub kaugelt üle selle saare rannajoone.

Festivali Station Narva enamik kontserte toimub tänavu Narva linnuses.
Festivali Station Narva enamik kontserte toimub tänavu Narva linnuses. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Festival "Station Narva 2024"

  • 5-9. septembrini Narvas.
  • Festivali keskuseks on sel aastal Narva linnus, kus seatakse üles neli lava.
  • Seni väljakuulutatud artistid: Spiritualized (UK), Go_A (UKR), Daddy G (UK), Belle Chan (UK), Singer Vinger, NOËP, Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel, maria kallastu.
  • Lisaks õhtusele muusikaprogrammile toimuvad festivalil päevased tasuta linnalavakontserdid, Narva arutelupäeva sarja BAZAR avalik vestlus, tulevikupäev loomekeskuses OBJEKT, elamustuurid linnas ja selle lähistel, kunstinäitused ning traditsiooniline narvapärane hommikusöök.
  • Lisainfo ja piletid: stationnarva.ee

Suured nimed

Spiritualized, keda festivali korraldajad nimetavad Briti orkestraalse roki kultusbändiks, täidab Narva linnuse ajaloolise põhjaõue kadunud Ameerika gospelite ja spirituaalide kajade, hüpnootilise gruuvi ja minisümfooniatega. 1990. aastal tripiroki bändi Spacemen 3 pooldumisel laulja ja kitarristi Jason Pierce'i ehk J Spacemani loodud Spiritualized lepitab äärmusi: sügavaid sisekaemusi ja valget müra, raskemeelsust ja eufooniat, minimalismi ja maksimalismi. Kel lähem kokkupuude selle bändi muusikaga seni napp või sootuks puudulik, tasub enne Narva kontserti nende helidega Youtube'is tutvust teha.

Briti kultusbändi Spiritualized laulja ja kitarrist Jason Pierce.
Briti kultusbändi Spiritualized laulja ja kitarrist Jason Pierce. Foto: Station Narva

36 aastat tegutsenud Massive Attack on tõeliselt suur bänd, kes on triphopi rajaja, müünud üle 13 miljoni plaadi ja teeninud mitmeid MTV muusikaauhindu. Narvas astub septembris publiku ette selle bändi asutaja ja põhimees ning oma sügava häälega Massive Attacki äratuntavaks tegev Daddy G (Grantley Evan Marshall). Kitarrist, klahvpillimängija ning muusikas erinevate kultuuride ja stiilide − reggae, pungi, house'i ja palju muu − osav kokkusegaja väljendab Narvas end koos staažika Massive Attacki tuuri DJ Queen Beega, lubades kuulajaid kostitada dancehall'i ja afrobeat'i muusikavalikuga.

Need, kel on 2022. aastast meeles veel Ukraina elektro-folkbändi Onuka võimas live "Station Narva" festivalil, võivad midagi samalaadset oodata ka tänavu, kui lavale tuleb folktroonikaansambel Go_A. Bänd saavutas laiema rahvusvahelise tuntuse looga "Шум" ("Müra"), mis tõi 2021. aasta "Eurovisiooni" lauluvõistlusel viienda koha ja tegi ta rahvusvaheliselt tuntuks ning allalaaditavaks ka Spotifys. Nüüd tuuritabki Go_A mööda Euroopa suuri linnu ja põikab septembris ka Narva.

Londonis elav Austraalia ja Taivani juurtega nüüdismuusika helilooja ja pianist Belle Chen esitab linnuse refektooriumisaali müüride vahel müstilise vihmametsana kõlavat omaloomingut.

Mitmekesine hea Eesti muusika

Linnuses astub üles ka Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel, kes on võtnud ette kõrgema taseme pusle, kui mängib elavas esituses Sven Grünbergi loomingut plaatidelt "Hingus" ja "OM" ning filmist "Hukkunud alpinisti hotell", mis olid teedrajavad eelmise sajandi 80. aastate elektroonilises muusikas.

Narvas astub üles ka mullu terve Lilleküla staadioni täie publikut kokku toonud NOËP.
Narvas astub üles ka mullu terve Lilleküla staadioni täie publikut kokku toonud NOËP. Foto: Station Narva

Eesti muusikamaastiku mitmekesisust toovad aga "Station Narva" festivalil esile neozombiepostfolgi duo Puuluup, oma loominguga Eestis staadionitäie publikut kokku toonud ja ka välismaistel lavadel oodatud NOËP ning maria kallastu, kes esitab uue põlvkonna stiilis alternatiivset R&Bd.

Sellest on juba ligikaudu 40 aastat, kui Jõhvist pärit ansambli Turist, millest hiljem sai Singer Vinger, kitarrist ja paljude lugude autor Roald Jürlau tegi ühest Narva tublimast tüdrukust Ainost laulu "Aino on ainus". Tänavusel festivalil "Station Narva" toimub selle laulu esmaettekanne Narvas, sest nii uskumatu kui see ka pole, ei ole üks Eesti nõutumaid bände seni veel piirilinna esinema jõudnud.

Linnuse sisehoovis mängivad muusikat ka noored Ida-Viru DJd Työmik Bassofsky ja itsmebruh.

Korraldajad lubavad, et lähikuudel täieneb festivalil esinejate nimekiri veelgi.

Tänavusel festivalil "Station Narva" toimub enamik kontserte neljal laval Narva linnuses, kuid tavapäraselt on mitmed hilisõhtused ja öised kontserdid kavas ka jõeäärses Ro-Ro klubis. Uued esinejad avalikustatakse juuli ja augusti jooksul.

Tagasi üles