JUHTKIRI Uute maksutõusude ja kärbete valitsus

Copy
Koalitsioonikõnelustest teevad kokkuvõtte Lauri Läänemets, Kristen Michal ja Margus Tsahkna.
Koalitsioonikõnelustest teevad kokkuvõtte Lauri Läänemets, Kristen Michal ja Margus Tsahkna. Foto: Madis Veltman

Viimased kolm ja pool aastat Eesti valitsusi juhtinud Kaja Kallas, kellest saab suure tõenäosusega lihtsustatult öeldes Euroopa Liidu välisminister, viis esmaspäeval presidendile tagasiastumispalve. President Alar Karis on lubanud teisipäeva hommikul teha teatavaks uue peaministrikandidaadi nime. Ei ole erilist kahtlust, et selleks on Kristen Michal, kelle juhtimisel on juba mitmendat nädalat kestnud ka koalitsiooniläbirääkimised.

Senise sündmuste käigu järgi moodustavad uue valitsuse nii nagu ka eelmisel kevadel Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Eesti 200. Võimalik, et vahetuvad mõned ministrid.

Võrreldes mullukevadise ajaga, on selle kolmikliidu ülekaal riigikogus veelgi suuremaks kasvanud, kuna nende leeri on üle läinud mitmed opositsioonierakondade saadikud. Samal ajal on küsitluste põhjal kolme valitsuserakonna populaarsus langenud tunduvalt madalamaks, kui oli viimastel riigikogu valimistel.

"Eesti sisepoliitikas on kirge ja tormi, muret ja valu, hoogu ja mõtlikkust," iseloomustas poliitilist olukorda esmaspäeva õhtupoolikul pärast kohtumist parlamendierakondade juhtidega president Karis.

Uus valitsus ei tee poliitikas kannapöördeid, sest samad erakonnad püüavad ikkagi ellu viia senist poliitikat, mis nende valimisprogrammides kirjas, ja küsimus on pigem detailides, kes uues olukorras rohkem või vähem järele annab.

Küll aga tasub arvestada, et peaministrivahetus on sobiv aeg, et teha selliseid korrektiive, mis võimaldaks ka valijate silmis rohkem plusspunkte teenida, olgugi et uutest maksutõusudest ja kärbetest pääsu pole. Aga keeruline oleks kujunenud olukorras kellelgi teisel ka midagi paremat pakkuda. 

Tagasi üles