Politsei tõkestas ligipääsu Aidu tuuliku ehitusele ja patrullib sündmuspaigal (2)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Tuulliku juurde viiv tee oli piiratud politseilindiga, tuuliku juures oli näha patrullimas politseinikke.
Tuulliku juurde viiv tee oli piiratud politseilindiga, tuuliku juures oli näha patrullimas politseinikke. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Politsei patrullib laupäeval perekond Sõnajalgade poolt rajatavas Aidu tuulepargis, kus reede õhtust alates kehtib viibimise keeld.

Laupäeval kella 12 paiku sündmuspaigal olnud Põhjaranniku fotograaf Matti Kämärä rääkis, et kraanad olid rajatava tuuliku juures endiselt püsit, kuid ehitustegevust ei toimunud. Teeots, mis viis rajatava tuulikuni, oli tõkestatud politsei lindiga ja samas seisis ka politsei mikrobuss. Tuuliku juurde saabus üks tööriietes mees, kes käis kahe politseiniku saatel tuuliku juures. Aidu sõudekanali juurde oli ligipääs avatud.  

Perekond Sõnajalgade poolt Aidusse rajatav tuuliku juures patrullisid laupäeva keskpäeval politseinikud ja tee sinna oli tõkestatud politseilindiga.
Perekond Sõnajalgade poolt Aidusse rajatav tuuliku juures patrullisid laupäeva keskpäeval politseinikud ja tee sinna oli tõkestatud politseilindiga. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Politsei- ja piirivalveamet kehtestas rajatavas Aidu tuulepargis kuni esmaspäeva, 22. aprilli viimaste tundideni, viibimise keelu.

Eleon AS-i juhatuse liikme Oleg Sõnajala sõnul käisid tuulepargis montaažitööd, mida ei tohiks takistada, kirjutas Postimees. Kui lähipäevadel peaks tõusma tuul, võivad tema sõnul tuuliku konstruktsioonid puruneda, mis tooks kaasa kümnetesse miljonitesse ulatuva rahalise kahju.

Ta rõhutas, et rahvusvahelisest praktikast ei ole teada ühtegi sarnast juhtu, kus tuulikute püstitamisse oleks poole montaaži ajal sekkutud. "Kui tuuliku püstitamine on alanud, siis sellele protsessile vahelesegamine tekitab kõrgendatud ohuolukorra. Tõstetööde ja montaaži planeerimine on väga kompleksne ning ilmaoludest sõltuv protsess, kus jälgitakse kindlaid protseduurireegleid ning ilmaprognoose. Sellisele protsessile vahelesegamine, eriti veel viibimiskeelu kehtestamine, on ohutuse seisukohast lausa kuritegu," ütles ta.

Politsei sekkus tuulepargi rajajate vendade Oleg ja Andres Sõnajala ning kaitseministeeriumi vahelisse pikaajalisse vaidlusesse Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti (TTJA) palvel.

Laupäeva keskpäeval saabus sündmuspaigale üks tööriietes mees, kes käis politseinike saatel tuuliku juures.
Laupäeva keskpäeval saabus sündmuspaigale üks tööriietes mees, kes käis politseinike saatel tuuliku juures. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

TTJA tegi 12. aprillil ettekirjutuse ehitustegevuse peatamiseks Aidu tuulepargis. "Vaatamata ettekirjutusele ja sunniraha hoiatusele jätkus ehitustegevus tänagi," teatas ameti pressiesindaja Anne-Mai Helemäe reede õhtul pärast kella üheksat. "TTJA on hoidnud ehitustegevusel pidevalt silma peal ning täna fikseeritud olukord näitas, et ehitustegevuse jätkumisel oleks olnud pöördumatud kahjud."

Sellest tulevalt tegi TTJA politsei poole ametiabi pöördumise ehitustegevuse reaalseks peatamiseks ja esitatud materjalide põhjal kehtestaski politsei- ja piirivalveamet Aidu tuulepargis viibimise keelu. 

Põhjarannik kirjutas sel nädalal, et ehkki tuuleparki rajav Sõnajalgade firma Eleon Green on oma eelkäija OÜ Kindel Vara aastaid tagasi saadud ehitusloale tuginedes ühe tuuliku Aidus püsti saanud, peab mitu ministeeriumi ehitustegevust ebaseaduslikuks ning nad soovivad ehituse kiiret peatamist. 

Kaks aastat kohtuvaidluse tõttu seisnud Aidu tuulepargi ehitamine võttis uue pöörde märtsis, kui Sõnajalgade perekond tegi juriidilise manööverduse ning alustas tuulikute paigaldamist samuti neile kuuluva ettevõtte nimel, kes aastaid tagasi sai toonaselt Maidla vallalt ehitusloa. OÜ Kindel Vara loaga on ühele tuulikujalale paigaldatud juba uus Eleoni tüüpi tuulik. Just selle tehnoloogia etalonpargiks peaks 30 tuulikuga Aidu park tulevikus saama ning just uute tuulikute sertifitseerimiseks kaks tuulikut kiiresti püsti pannaksegi.

Oleg Sõnajalg ütles sel nädalal Postimehele, et TTJA ettekirjutus on pretsedenditu ja jõhker samm, kuivõrd nende ettevõttel on olemas kõik load ja kõik õigused oma tuulikute püstitamiseks. "Kohalik omavalitsus on korduvalt kinnitanud, et meil on olemas kehtiv ehitusluba ja kõik vajalikud kooskõlastused ning õigused tuulikute püstitamiseks,» kommenteeris TTJA ettekirjutust Eleon AS juhatuse liige Oleg Sõnajalg.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles