Tööstushiiud panevad riigigümnaasiumile õla alla

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony W. Sellers, Tarmo Valgepea, Andres Vainola ja Priit Rohumaa sõlmisid hea tahte kokkuleppe eesmärgiga suurendada Ida-Viru noortes huvi reaal- ja loodusainete vastu.
Tony W. Sellers, Tarmo Valgepea, Andres Vainola ja Priit Rohumaa sõlmisid hea tahte kokkuleppe eesmärgiga suurendada Ida-Viru noortes huvi reaal- ja loodusainete vastu. Foto: Matti Kämärä

Jõhvi loodava riigigümnaasiumi direktor Tarmo Valgepea lõi eile käed kolme tööstusettevõtte juhiga, et arendada koolis välja tugev reaal- ja loodusainete õppesuund ning tekitada tihe side reaalse eluga.

Hea tahte kokkulepe sõlmiti soovist populariseerida inseneriteadust ja insenerikutset Ida-Virumaal ning pakkuda noortele võimalusi enda harimiseks, edasiõppimiseks ja karjääriplaneerimiseks selles valdkonnas. Koostööst peaksid võitma nii ettevõtted kui kool: ühelt poolt vähendaks see inseneride põuda ja teisalt muudaks õppe elulähedasemaks.

"Selleks, et haridussüsteemist tulnud inimestest saaksid head töötajad, on tarvis, et abstraktne osa hariduses väheneks ja praktiline, eluga seotud osa suureneks," märkis Tarmo Valgepea.

Ta lisas, et hea tahte kokkulepe tähendabki tihedamat sidet kogukonna ja ümbruskonna ettevõtetega. "Kool ei saa enam olla mull iseenesest, mille uste taga tehakse mingeid tähtsaid toiminguid, ja muu maailm elab oma elu. Need kaks asja tuleb orgaaniliselt ühendada. Arvan, et selle tulemusena on need noored, kes siit majast välja lähevad, paremini ette valmistatud eluks ja töövalikute tegemiseks."

Selge sõnum

Eesti Energia juhatuse liige Andres Vainola rõõmustas, et koos riigiettevõttega kirjutasid koostööleppele alla AS Viru Keemia Grupp ja OÜ Eastman Specialties.

"See on selge sõnum gümnasistidele, et nende kodukohas ei ole ainult üks ettevõte. Kui noored teevad valiku loodus- ja tehnikaerialade kasuks ning tulevad ühel hetkel tööturule, on neil võimalus oma karjääri planeerida ja eri ettevõtete vahel liikuda. Nad ei pea riskima ja end ühe töökohaga siduma," märkis Vainola.

Tema sõnul suunab Eesti Energia oma haridusprojektide fookuse üha enam gümnaasiumidele. "Varem oleme rohkem tudengitele panustanud, aga viimastel aastatel oleme üritanud oma kandepinda laiendada. Näiteks on meil suurepärane ettevõtlikkusprogramm Entrum, pakume gümnasistidele võimalust oma insenere töövarjuna saata jms."

 Järelkasvu nimel

Kui Eesti Energia osalusega haridusprojektid praegu jätkuvad, siis AS Viru Keemia Grupp on rasketele majandusoludele viidates oma toetusprogammid peatanud. "Ega kriisid ei kesta igavesti," oli ettevõtte juhatuse esimees Priit Rohumaa optimistlik.

"Teeme üle kümne aasta tõsist koostööd kohalike koolidega alates algkoolist kuni gümnaasiumiastmeni välja. Läheme järjest sügavamale, sest liiga hilja on hakata abituriendile rääkima, et tore oleks minna inseneriteadust õppima. Huvi füüsika, keemia ja matemaatika vastu tuleb tekitada palju varem," märkis Rohumaa.

Selleks käivad Viru Keemia Grupi töötajad koolides karjäärivalikutest rääkimas, ettevõte toetab reaalainete olümpiaade ja kooliõpilaste väljasõite, maksab stipendiume jms. "Kõik ettevõtted on huvitatud, et Jõhvi tuleks hea taseme ja kõrgelt motiveeritud õpetajatega gümnaasium. Usun, et sellest saab üks regiooni paremaid järelekasvubaase," ütles Rohumaa.

OÜ Eastman Specialties juhatuse liige Tony W. Sellers nentis, et ka rahvusvaheline keemiaettevõte soovib panustada järelkasvu, sest töötajaid loodetakse eelkõige siin piirkonnas elavatest inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles