Ida-Virumaal tehtud fotod vajavad Ameerikasse lennutamiseks toetust

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Kraviku foto sarjast "Rahutu veri".
Karel Kraviku foto sarjast "Rahutu veri". Foto: Karel Kravik

Ida-Virumaal tehtud fotoseeriaga "Rahutu veri" rahvusvahelise žürii tunnustuse pälvinud fotograaf Karel Kravik vajab abikätt, et neid töid suure lombi taga esitleda.

Mullu pildistas Sillamäel sündinud ning Jõhvis koolis käinud Kravik üles fotoloo nimega "Rahutu veri", mis räägib tema lapsepõlvest Ida-Virumaal: tolleaegsetest unistustest, katsetamistest ja piiride kompamisest. Lugu on lavastatud tema enda lastega ning kasutatud on neidsamu kohti, mis autorile oma lapsepõlvest meelde jäänud.

13 fotost koosnev seeria "Rahutu veri" tõi Kravikule tänavu rahvusvahelise Artproofi noore fotokunstniku konkursil võidustipendiumi ning kutse esitleda seda sarja septembris New Yorgis toimuval Photoville fotofestivalil.

Mullu külastas seda fotoüritust 75 000 inimest. "Seal Eesti fotokunsti esindada on kahtlemata suur privileeg, kuid samas ka suur vastutus," tõdeb Kravik.

Paraku kaasneb Artproofi preemiaga ainult kutse, kõik New Yorki minekuga seonduvad kulud peab autor ise katma või leidma rahastuse. "Ja kulud on suured," nendib Kravik, et osalustasu ja näitusepinna rent läheb maksma 3000 eurot, tööde edasi-tagasi transpordi kulu on 1000 eurot.

Hooandja abi oleks Kravikul vaja eelkõige Photoville osalustasu katmiseks. "Kuid sean oma eesmärgi kõrgemaks, sest minu väga suur soov on pakkuda toetajatele ka vastutasuks midagi sisulist ja mõttekat − pakun auhindadeks signeeritud printe oma piltidest. Mõistagi ei tule need mulle tasuta kätte: eduka projekti korral kulub mul üle 1000 euro nende kvaliteetseks trükkimiseks ja kättetoimetamiseks. Seetõttu olengi projekti eesmärgiks seadnud koguda 4000 eurot."

Eilse seisuga oli Kraviku ettevõtmisele hoogu antud  3236.11 euro eest, eesmärgi täitmisest on puudu veel 765 eurot, et Ida-Virumaal tehtud fotod saaksid koos autoriga New Yorki lennata.

Projekti on võimalik portaalis hooandja.ee toetada 26. aprillini.

"Rahutu veri" võitis tänavu ka Eesti pressifotograafide liidu poolt esimest korda välja antud Kalju Suure nimelise aastastipendiumi konkursi.

"Karel Kraviku fotoseeria puhul tooksin esile kohe haarava pildikeele, mitmeplaanilise kompositsiooni ja sügavuse, mille mõjule aitab kaasa veel universaalne teema − lapsepõlv koos selle juurde käiva mängujulguse ning piirideta fantaasiaga. Elu maitseb intensiivselt ja maitseid on piiramatu arv. Taasloodud stseenid autori lapseeast Ida-Virumaa looduses talletavad Eesti maastiku ja maaelu eripära," märkis žüriisse kuulunud fotoajakirja Positiiv toimetaja Laura Põld.

Kravik on võitu maitsnud ka Virumaa fotokonkursil, kus ta pälvis 2011. aastal kategoorias "Kontrastiderikas Virumaa" I ja III koha preemia, kahel järgneval konkursil kuulus ta juba võistlustööde hindajate sekka. (PR)

Vaata  http://www.hooandja.ee/projekt/karel-kraviku-fotonaitus-blood-unquiet-new-yorki

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles