"Bella Italia" ühendab klassikat ja tänapäeva

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Boolero" Milano teatri esituses.
"Boolero" Milano teatri esituses. Foto: Jõhvi kontserdimaja

Jõhvi balletifestivali korraldajad on valmis paigaldama lisatoole, et kõik soovijad Milano teatri tantsuetendustele pääseksid. 

Jõhvi kontserdimaja müügijuht Svetlana Skrebneva ütles esmaspäeva hommikul, et ehkki nad on müüginumbritega rahul, on pileteid kõikidele festivaliüritustele veel saada. Kõige suuremat huvi pakuvad õhtud Milano teatriga ning korraldajate uus idee − Eesti tippmoelooja Tiina Talumehe moeetendus.

"Me oleme valmis paigaldama ka lisatoole, et kõik soovijad etendustele pääseksid," rõhutas ta. "Kui arvudest rääkida, siis igale Itaalia õhtule on juba müüdud 600 piletit.  Asjatundjad teavad, et selleks, et neid balletietendusi Milanos näha, tuleb välja käia peaaegu kolm korda rohkem − 100 eurot. Meil aga maksab tänu sponsorite ja Eesti Kontserdi toetusele kõige kallim pilet 35 eurot."

Peakülalised saabuvad neljapäeval

7.-10. maini Jõhvis toimuva VIII rahvusvahelise balletifestivali peaesineja on Milano teater Teatro di Milano ning just seetõttu on festival nimeks saanud "Bella Italia". Kauged külalised saabuvad neljapäeval, samal päeval hakatakse dekoratsioone paigaldama.

"Kaasatud on nii Itaalia spetsialistid kui ka meie alalised töölised," ütles Jõhvi kontserdimaja projektijuht Ljudmila Giljova. "Teha on veel palju, aga kuna etenduste peamised visuaalsed efektid põhinevad projektsioonil, siis eriti palju aega dekoratsioonide paigaldamisele ei kulu. Ent see ei tähenda muidugi, et etendused selle võrra vähem eredad tuleksid."

Kogemus on abiks

Võrreldes tänavust festivali eelmistega, ütles Giljova, et ettevalmistus selleks ei nõudnud mingeid erilisi jõupingutusi, kuna neil on omandatud juba üsna suur kogemus.

"Kõige meeldivam on see, et piletid eelseisvatele etendustele osteti ära isegi kiiremini kui möödunud aastatel," rõhutas Giljova. "See räägib sellest, et meil on balletikunsti austajaid juurde tulnud ning et publiku maitsed on erisugused − vaatajaile pakub huvi nii klassikaline kui ka nüüdisballett."

Artistid ööbivad Toilas

Milano teatri truppi kuulub 20 inimest ning kõik nad majutatakse Toila spaahotelli. Ljudmila Giljova sõnul itaallased mingeid erilisi nõudmisi esitanud ei ole.

"Milano teatri kollektiiv on noor, positiivne ja tööle häälestunud," lisas ta. "Kõik tingimused proovide tegemiseks ja riietusruumid on meil olemas ning loodan, et Toilas saavad nad etenduste vaheajal kenasti lõõgastuda ja puhata."

Jõhvis annab Itaalia teater kaks etendust. Reedel, 8. mail saab vaadata Édith Piafi, Charles Aznavouri, Yves Montandi ja Jacques Breli lauludest inspireeritud tantsuetendust "Šansoonid" ning tantsulavastust "Õhtu Raveliga... Boolero". Viimase aluseks on Maurice Raveli muusika, millest tantsuteatriga seostatakse eelkõige meditatiivset ja ülevat "Boolerot". Kuid etenduses on kasutatud ka teisi Raveli teosed, mis pole küll tantsijaid silmas pidades komponeeritud, kuid oma värskuses inspireerisid koreograaf Adriana Mortellitit. Kõlavad Raveli orkestrisüit "Daphnis ja Cloe", ülipopulaarne ja kaunis "Valss" ning vaieldamatult Raveli kõige tuntum teos, omaaegsele priimabaleriinile Ida Rubinsteinile loodud ning 1928. aastal Pariisi ooperiteatris esietendunud "Boolero".

Laupäeval, 9. mail saab vaadata balletti kahes vaatuses "Viva Verdi", mille koreograafia on loonud Agnesen Omodei Salè ja Federico Veratti. Muusika autor on Giuseppe Verdi.

Pärast Jõhvit suundub Milano teater külalisetendustele Viljandisse ja Pärnusse.

Jõhvi balletifestivali korraldajate sõnul võib juba praegu ette öelda, et järgmise, järjekorras üheksanda balletifestivali peakülaline on Valgevene ooperi- ja balletiteater.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles