Kahe nädala pärast avatakse Narva uus piiripunkt

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva uus piiripunkt on väliselt juba valmis ja avatakse üsna pea.
Narva uus piiripunkt on väliselt juba valmis ja avatakse üsna pea. Foto: Ilja Smirnov

Narva uus piiripunkt on juba peaaegu valmis ning selle avamine on kavas kahe nädala pärast.

AS Riigi Kinnisvara andis teada, et maanteepiiripunkt Narva-1 avatakse 20. juulil.Kohapeal on näha, et enamik töid on juba valmis: hoone on püsti, sildid üles pandud, paigaldatud on tõkkepuud, piirded, liiklusmärgid, viidad ja tähised ning valgusfoorid.

Suurem tähelepanu riiki sisenejatele

Uues piiripunktis on riiki sisenemiseks varasema kahe asemel neli sõidurada, riigist välja aga viib vaid üks sõidurada.

"Selline lahendus on loodud just Narva piiripunkti senist koormust ja vajadusi silmas pidades ning selle lahendusega tagatakse Eestisse saabuvate sõidukite parem teenindamine," kommenteeris Narva piiripunkti juht Üllar Kustala. "See, et riigist viib nüüd välja vaid üks sõidurada, ei vähenda terminalis kontrollkohtade arvu."

Kohti sõidukite kontrollimiseks on riigist välja viival suunal nüüd kuus. Peale selle on eraldatud spetsiaalne rada bussidele ning nüüdsest saab teenindada kuni kolme bussi korraga.

Üllar Kustala märkis, et vanas terminalis oli jalakäijate teenindamiseks avatud kaks rada nii riiki sisenemiseks kui ka riigist väljumiseks, ent kuna politsei- ja piirivalveameti ning maksu- ja tolliameti ülesanne on jälgida eeskätt riiki sisenejaid, siis on suur rõhk pandud eelkõige sellele, et tagatud oleksid mugavad tingimused riiki sisenejate kontrollimiseks.

"See muidugi ei tähenda, et väljuval suunal kontrollimises mööndusi tehakse," hoiatas piiripunkti juht.

Mis puudutab töötajaid, siis Kustala kinnitusel on ametnike arv piisav selleks, et tagada piiriületajatele sujuv piiriületus.

Pooleaastane viivitus

Narva uut maanteepiiripunkti ehitab АS Oma Ehitaja. Uue piiripunkti üleandmise esialgne tähtaeg oli 19. jaanuar, ent selleks ajaks oli tehtud vaid ligikaudu kaks kolmandikku töödest. Seda kinnitas ka tellija esindaja, АSi Riigi Kinnisvara juhatuse esimees Jaak Saarniit.

Peaaegu poole aasta pikkune viivitus tekkis ehitusplatsil juba 2014. aastal, kuna avastatud arheoloogiliste leidude tõttu tuli läbi viia täiemahulised ja aeganõudvad arheoloogilised uuringud ning selleks ajaks tuli ehitustegevus mitmes töölõigus ajutiselt peatada. Kuna kaevetööde käigus leitud linnakindlustuste vundamendid ja müüritised tuleb säilitada muutumatult, oli tarvis uusehitiste vundamendi lahendus uute andmete kohaselt ümber projekteerida. Seetõttu pikendati firmaga Oma Ehitaja sõlmitud ehituslepingut käesoleva aasta 6. juulini.

Narva uue maanteepiiripunkti ehitus läheb maksma ligikaudu 8,2 miljonit eurot, sellest 6,7 miljonit (käibemaksuta) kulub ehitustöödele. Töid rahastatakse Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmi projektist "Ivangorodi ja Narva piiriületuspunktide kompleksne rekonstrueerimine".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles